Antwerpse haven lanceert uitgebreid actieplan rond plastic pellets

Een nieuw actieplan met tal van concrete maatregelen moet voorkomen dat er nog plastic pellets in de natuur verloren gaan tijdens de productie, opslag, transport of verwerking.

Trefwoorden: #Belgian Plastics Day, #essenscia, #milieu, #plastic pellets

Lees verder

Nieuws

( Foto: gogian - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De Antwerpse haven is een van de belangrijkste productie- en logistieke centra voor kunststoffen in Europa.

Kunststoffen die gebruikt worden in windturbines en zonnepanelen, in smartphones en elektrische auto’s, in isolatiematerialen en medische apparatuur. Plastics hebben dus vast en zeker een plaats in de haven, maar die plaats is niet in de Schelde of in de natuur.

Daarom hebben twee jaar geleden de verschillende partners in de Antwerpse haven (Alfaport Voka, essenscia, Havenbedrijf Antwerpen, PlasticsEurope en Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland) samen de schouders gezet onder het ‘Operation Clean Sweep’-programma.

Dat was toen een Europese primeur. Zowel de industrie als de logistieke bedrijven engageren zich hiermee om acties te ondernemen die moeten vermijden dat plastic pellets in het milieu terechtkomen. Dankzij deze sectoroverschrijdende samenwerking (27 bedrijfssites) zijn al heel wat initiatieven opgestart om het ongewilde verlies van plastic pellets tegen te gaan.

Bedrijven hebben geïnvesteerd in speciale rioolroosters, afvoerputten, zeef- en afzuiginstallaties en er zijn interne procedures uitgewerkt met specifieke opleidingsprogramma’s voor medewerkers. De betrokken organisaties financieren ook opruimacties en een wekelijkse monitoring op een aantal geselecteerde hotspots in de haven.

Met een ambitieus actieplan willen de initiatiefnemers nu een versnelling hoger schakelen om nog meer en betere resultaten te boeken. Het plan omvat concrete maatregelen die zijn opgebouwd rond vijf actiedomeinen: infrastructuur, procedures, audits, samenwerking en opruimacties.


Dit plan wordt in detail voorgesteld tijdens de tweede editie van de Belgian Plastics Day (7/11) in Brussel.