Klimaatonderzoek UHasselt krijgt internationale erkenning (+video)

Onderzoek & Wetenschap 31/10/2019 8:43:29

Wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change besteedt aandacht aan het klimaatonderzoek van de Ecotron Hasselt University, een bijna unieke hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

2,4 miljoen euro voor onderzoek organische elektronica

Prominente fysici: “Bouw een versneller van 100 kilometer bij CERN”

Evonetix schaalt samen met imec productie microchips op

Clusters van goudatomen vormen piramide met bijzondere eigenschappen

QuTech onderzoekers realiseren ’MRI op atomaire schaal’

Eerste AHA!-awards bekroning voor Antwerpse innovatieve onderzoekers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

(13/1) ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

(13/1) Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

(8/1) Solid state LiDAR-expert Xenomatics definitief gelanceerd

(8/1) Mogelijk zwart gat gevormd door neutronensterren

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - “Het is een grote uitdaging om kwalitatief hoogstaande experimenten op te zetten die de impact van klimaatverandering op ecosystemen en de gevolgen hiervan goed in kaart brengen”, zegt projectleider François Rineau Rineau.

“Zo is het moeilijk om in een experimentele opzet de hoge complexiteit van het aantal omgevingsvariabelen, zoals temperatuur, vochtigheid, neerslag en broeikasgasconcentraties zowel in de bodem als de atmosfeer, tegelijk te bestuderen.”

Met Ecotron Hasselt University maakt een internationaal en multidisciplinair team van onderzoekers daarom gebruik van een bijna unieke hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur.

Klimatologen, wiskundigen, statistici, microbiologen, biochemici, economositen en hydrologen werken hier samen om technologische en computationele uitdagingen simultaan aan te pakken.

Daarvoor maken de wetenschappers gebruik van de 100 meter lange infrastructuur met 12 grote ecosysteemkamers. Hier kunnen vele omgevingsvariabelen tegelijk gecontroleerd en gestuurd worden, en kunnen grote stalen van 2 meter diameter bij 1,5 meter diepte uit de natuur aan verschillende omstandigheden blootgesteld worden.

Zo kunnen verschillende wetenschappelijke disciplines de veranderingen van gen tot ecosysteem monitoren en met behulp van vernieuwende modellen lokale klimaatprojecties van nu tot het jaar 2080 simuleren.

“De mogelijkheid om dit onderzoek en onze methodes te belichten in Nature Climate Change is een hele erkenning”, zegt Rineau. “We hopen dat onze inzichten als onderbouwing dienen voor managementbeslissingen van natuurbeheerders op midden- en lange termijn."

"En dat zowel beleidsmakers als het brede publiek op een meer gedetailleerde manier zullen verstaan wat de maatschappelijke impact van veranderende ecosystemen zal zijn.”

“Onderzoeksresultaten kunnen mogelijk ook nuttige inzichten geven voor de landbouwsector. Dat willen we in de toekomst verder bekijken: dit is een sector die moet kunnen anticiperen op verwachte veranderingen in droogteperiodes, neerslagpatronen en broeikasgasconcentraties.” << (Lydia Heida) (foto: UHasselt - Liesbeth Driessen)

Bekijk een video over Ecotron:


Leestips
Lees hier over de studie in Nature Communication
Bezoek de projectwebsite

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Transistoren van germanium voor betrouwbare quantumberekeningen

Onderzoekers van QuTech, een samenwerking tussen TU Delft en TNO, ontwikkelen transistoren op basis van germanium die berekeningen uitvoeren voor de toekomstige quantumcomputer.

Bedrijfsleiders schatten kosten van cyberattacks veel te laag in

Internationale cyberverzekeraar Hiscox lanceert in België een app die de potentiële kosten van een cyberaanval berekent en welke aanvallen de grootste bedreigingen vormen voor een bedrijf.

Haven Oostende ontwikkelde zich in 2019 verder in niche markten

Het aantal invaarten voor onderhoud aan windturbines op de Noordzee steeg aanzienlijk, wat inmiddels werk verschaft aan ruim 600 mensen. In 2020 neemt dit nog verder toe.

Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe antibacteriële strategie ontwikkeld, die bacteriën verzwakt door hun samenwerking te verhinderen waarbij geen resistentie optreedt.

Sweco integreert Talboom in aanbod

Als uitbreiding van hun expertise heeft Sweco Belgium de medewerkers en farma- en infrastructuurprojecten van Studiebureau Talboom en Talboom PharmaChem in zijn aanbod geïntegreerd.

Onderzoek: extreme hitte bestrijden met irrigatie

Een internationaal team is er op basis van metingen en wereldwijde klimaatsimulaties in geslaagd om de klimatologische effecten van irrigatie te isoleren van de effecten van de opwarming.

Onderzoek naar haalbaarheid elektrificatie industriële gasketels

Uit Nederlands onderzoek van ECN part of TNO blijkt dat alleen gasgestookte vlampijpketels met een thermisch vermogen van minimaal 5 MW potentieel geschikt zijn om te retrofitten.

50% van de bedrijven slecht voorbereid op cyberaanvallen

Uit onderzoek, dat Forrester Consulting uitvoerde in opdracht van Fortinet uitvoerde, blijkt dat industriële bedrijven door de toenemende digitalisering kwetsbaarder zijn voor cybercrime.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners