Klimaatonderzoek UHasselt krijgt internationale erkenning (+video)

Onderzoek & Wetenschap 31/10/2019 8:43:29

Wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change besteedt aandacht aan het klimaatonderzoek van de Ecotron Hasselt University, een bijna unieke hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Slim algotritme analyseert grafeen 50 keer sneller

Zonlicht als brandstof voor duurzame chemische processen

VUB opent innovatiecentrum voor kunstmatige intelligentie

Onderzoek naar economische haalbaarheid duurzame waterstof

Bijzondere supergeleider dankzij vrij hangende laagjes

Klimaatonderzoek UHasselt krijgt internationale erkenning (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kwaliteitsmanagement Lead Auditor - ISO 9001

NBN - Brussel

van 9/12/2019 tot 13/12/2019

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Gent

woensdag 11 december 2019

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 11/12/2019 tot 18/12/2019

Milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015

Ramada Plaza - Antwerpen

donderdag 12 december 2019

Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact

EPLAN Webinar

donderdag 12 december 2019

Safety validation training

Pilz Academy - Gent

donderdag 12 december 2019

Keuze van de redactie

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt

(28/11) Atlas Copco helpt leerkrachten om STEM aantrekkelijker te maken

(27/11) Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - “Het is een grote uitdaging om kwalitatief hoogstaande experimenten op te zetten die de impact van klimaatverandering op ecosystemen en de gevolgen hiervan goed in kaart brengen”, zegt projectleider François Rineau Rineau.

“Zo is het moeilijk om in een experimentele opzet de hoge complexiteit van het aantal omgevingsvariabelen, zoals temperatuur, vochtigheid, neerslag en broeikasgasconcentraties zowel in de bodem als de atmosfeer, tegelijk te bestuderen.”

Met Ecotron Hasselt University maakt een internationaal en multidisciplinair team van onderzoekers daarom gebruik van een bijna unieke hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur.

Klimatologen, wiskundigen, statistici, microbiologen, biochemici, economositen en hydrologen werken hier samen om technologische en computationele uitdagingen simultaan aan te pakken.

Daarvoor maken de wetenschappers gebruik van de 100 meter lange infrastructuur met 12 grote ecosysteemkamers. Hier kunnen vele omgevingsvariabelen tegelijk gecontroleerd en gestuurd worden, en kunnen grote stalen van 2 meter diameter bij 1,5 meter diepte uit de natuur aan verschillende omstandigheden blootgesteld worden.

Zo kunnen verschillende wetenschappelijke disciplines de veranderingen van gen tot ecosysteem monitoren en met behulp van vernieuwende modellen lokale klimaatprojecties van nu tot het jaar 2080 simuleren.

“De mogelijkheid om dit onderzoek en onze methodes te belichten in Nature Climate Change is een hele erkenning”, zegt Rineau. “We hopen dat onze inzichten als onderbouwing dienen voor managementbeslissingen van natuurbeheerders op midden- en lange termijn."

"En dat zowel beleidsmakers als het brede publiek op een meer gedetailleerde manier zullen verstaan wat de maatschappelijke impact van veranderende ecosystemen zal zijn.”

“Onderzoeksresultaten kunnen mogelijk ook nuttige inzichten geven voor de landbouwsector. Dat willen we in de toekomst verder bekijken: dit is een sector die moet kunnen anticiperen op verwachte veranderingen in droogteperiodes, neerslagpatronen en broeikasgasconcentraties.” << (Lydia Heida) (foto: UHasselt - Liesbeth Driessen)

Bekijk een video over Ecotron:


Leestips
Lees hier over de studie in Nature Communication
Bezoek de projectwebsite

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Moleculaire lijm ontwapent ziektes

Biomedisch ingenieur Eline Sijbesma van TU Eindhoven heeft kleine moleculen ontworpen, die specifieke ziekte-eiwitten ontwapenen door ze vast te plakken aan andere eiwitten.

Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

De Leuvense start-up Ray & Jules heeft een technologie ontwikkeld om koffie te roosteren op op basis van 100% zonne-energie. Hun slow-roasting methode is 3x energie-efficiënter.

Cyberaanvallen steeds vaker geautomatiseerd in 2020

De cyberrisico’s voor KMO’s nemen toe, omdat cybercriminelen steeds meer aanvallen gaan automatiseren voor grootschaligere (ransomware) aanvallen, aldus G DATA CyberDefense.

Eerste ontwerpwedstrijd op Campus Diepenbeek is voltreffer

Met 24 knappe staaltjes ingenieurswerk, van katapult tot slingerhamer, was de eerste competitiedag van Project Engineering Skills (PES) op Campus Diepenbeek een schot in de roos.

Creëer een veiligere werkomgeving met goed onderhoud - whitepaper

Een helm dragen in een fabriek is heel normaal. Toch zijn er vaak zaken met betrekking tot veilig werken waar minder aandacht aan wordt besteed dan noodzakelijk. Wat kunt u daaraan doen?

Nu al meer faillissementen in België dan vorig jaar

Uit de nieuwste Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat er in eerste elf maanden van 2019 al 10.676 faillissementen uitgesproken werden of bijna 18,9% meer dan vorig jaar.

Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

Het Leids Universitair Medisch Centrum werkt samen de Universiteit Twente aan een gestandaardiseerd systeem voor organs-on-chips, een soort kunstorgaantje waar ook bloed doorheen stroomt.

Europa stelt aanbeveling voor energie-intensieve industrieën voor

Een groep experts stelde aanbevelingen op hoe energie-intensieve sectoren in de EU zijn te transformeren, als onderdeel van een circulaire en klimaatneutrale samenleving tegen 2050.

RS Components introduceert voedingen van TDK-Lambda

RS Components, multichannelleverancier van industriële en elektronische producten en oplossingen, heeft de beschikbaarheid aangekondigd van een nieuwe serie geïntegreerde AC-DC-schakelstroomvoorzieningen (SMPS) van TDK-Lambda, een fabrikant van zeer betrouwbare voedingen voor industriële apparatuur wereldwijd. >>

Partners