essenscia wint opnieuw Europese Responsible Care Award

essenscia kreeg de prijs voor het e-ECD-project, een initiatief dat het reinigingsproces van tankwagens digitaliseert en zo voor meer veiligheid en efficiëntie zorgt in de logistieke keten.

Trefwoorden: #essenscia, #Responsible Care Award

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Met de jaarlijkse Responsible Care Award bekroont de Europese chemiefederatie Cefic initiatieven die de veiligheid, gezondheid en milieuzorg in de Europese chemiesector bevorderen.

In de categorie van de nationale chemiefederaties kwam essenscia voor het tweede jaar op rij als winnaar uit de bus, ditmaal met een uniek project voor de digitale informatie-uitwisseling over de reiniging van tankwagens met chemische producten.

In de chemiesector worden vaak tankwagens gebruikt voor het transport van chemische producten. Bij elke stap in het logistiek proces moet een speciaal document opgemaakt worden (een ECD of EFTCO Cleaning Document) met nauwkeurige informatie over de inhoud, de schoonmaak en het transport van de betrokken tankwagen. Jaarlijks gaat het om zowat 3 miljoen papieren documenten.

In 2015 nam essenscia het initiatief om dit proces te digitaliseren, samen met EFTCO (European Federation of Tank Cleaning Organisations) en ECTA (European Chemical Transport Association). Hiervoor was een nauwe samenwerking nodig tussen chemiebedrijven, transportondernemingen en dienstverleners uit de sector van de tank cleaning.

Er werd ook een beveiligd digitaal platform uitgebouwd. Daarvoor werd vorig jaar ECLIC opgericht, de European Chemical Logistics Information Council, die het systeem als een onafhankelijke partner beheert.

Na een succesvolle testfase met een twintigtal bedrijven vorig najaar is het systeem vandaag volledig operationeel en klaar om in heel Europa toegepast te worden. Momenteel zijn er ongeveer 150 geregistreerde gebruikers in België, Nederland en Duitsland.

Op termijn zou het digitale e-ECD-document de standaard moeten worden in gans Europa waarbij gemikt wordt op zo’n 600 deelnemende bedrijven. De Europese chemiefederatie Cefic steunt deze ambitie.


Dit waren de andere award-winnaars
Solvay - Chemical Safety Award, Kemira Oyj - Environmental Responsibility Award en Neste Oyj - Sustainable Workplace Award.