essenscia wint opnieuw Europese Responsible Care Award

Economie 28/10/2019 12:29:17

essenscia kreeg de prijs voor het e-ECD-project, een initiatief dat het reinigingsproces van tankwagens digitaliseert en zo voor meer veiligheid en efficiëntie zorgt in de logistieke keten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Limburgse ingenieurs experimenteren met chemische zonnepanelen

10 miljoen euro EU subsidie voor doorontwikkeling 3D-metaalprinten

Heike van de Kerkhof wordt CEO bij Archroma

Ontwikkeling nieuwe biologische oppervlakte-actieve stoffen

Georg Wagner is nieuwe managing director van Covestro Antwerpen

Productie recycleerbaar plastic mogelijk?

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Gezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)

Ramada Plaza - Antwerpen

dinsdag 17 december 2019

Bruggenbouw: ontwerp en berekening

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 19/12/2019 tot 14/05/2020

Essentiële bouwstenen voor een connected gebouw

Hendrik Consciencegebouw - Brussel

dinsdag 14 januari 2020

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

Keuze van de redactie

(12/12) Groei Fanuc Benelux aanleiding tot investering in nieuw bedrijfspand

(11/12) 2X scherper beeld door combinatie microscopie­technieken

(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn

(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met de jaarlijkse Responsible Care Award bekroont de Europese chemiefederatie Cefic initiatieven die de veiligheid, gezondheid en milieuzorg in de Europese chemiesector bevorderen.

In de categorie van de nationale chemiefederaties kwam essenscia voor het tweede jaar op rij als winnaar uit de bus, ditmaal met een uniek project voor de digitale informatie-uitwisseling over de reiniging van tankwagens met chemische producten.

In de chemiesector worden vaak tankwagens gebruikt voor het transport van chemische producten. Bij elke stap in het logistiek proces moet een speciaal document opgemaakt worden (een ECD of EFTCO Cleaning Document) met nauwkeurige informatie over de inhoud, de schoonmaak en het transport van de betrokken tankwagen. Jaarlijks gaat het om zowat 3 miljoen papieren documenten.

In 2015 nam essenscia het initiatief om dit proces te digitaliseren, samen met EFTCO (European Federation of Tank Cleaning Organisations) en ECTA (European Chemical Transport Association). Hiervoor was een nauwe samenwerking nodig tussen chemiebedrijven, transportondernemingen en dienstverleners uit de sector van de tank cleaning.

Er werd ook een beveiligd digitaal platform uitgebouwd. Daarvoor werd vorig jaar ECLIC opgericht, de European Chemical Logistics Information Council, die het systeem als een onafhankelijke partner beheert.

Na een succesvolle testfase met een twintigtal bedrijven vorig najaar is het systeem vandaag volledig operationeel en klaar om in heel Europa toegepast te worden. Momenteel zijn er ongeveer 150 geregistreerde gebruikers in België, Nederland en Duitsland.

Op termijn zou het digitale e-ECD-document de standaard moeten worden in gans Europa waarbij gemikt wordt op zo’n 600 deelnemende bedrijven. De Europese chemiefederatie Cefic steunt deze ambitie. << (Guy Leysen) (foto: essenscia)

Dit waren de andere award-winnaars
Solvay - Chemical Safety Award, Kemira Oyj - Environmental Responsibility Award en Neste Oyj - Sustainable Workplace Award.Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ontwikkeling nieuwe biologische oppervlakte-actieve stoffen

Het Frans-Belgische onderzoeksteam ValBran produceert oppervlakte-actieve stoffen met een hoge toegevoegde waarde uit zemelen, het omhulsel van tarwekorrels, voor onder meer Ecover.

ERC Consolidator Grant voor ontwikkeling nieuwe generatie kwantumcomputers

Clement Merckling, principal member of technical staff bij imec, krijgt van de Europese Research Council een prestigieuze Consolidator Grant voor de uitwerking van zijn project NOTICE.

Primeur: BAM past kunstmatige intelligentie toe bij betonverharding

Converge analyseerde een grote hoeveelheid data over betonverharding om een systeem te bouwen dat kunstmatige intelligentie inzet om het verhardingsproces van beton te voorspellen.

Slimme hekwerken beschermen Haven Oostende

Het Europese project PASSAnT lanceerde onlangs een nieuwe beveiligingstool voor havens: slimme hekwerken met sensoren die moeten voorkomen dat onbevoegden havens binnendringen.

Stefan De Poorter wordt nieuwe Service Manager bij Rittal Belgium

De 49-jarige Stefan De Poorter is kersvers Service Manager. Zijn volledige loopbaan speelde zich af binnen het service verhaal. Het Rittal Service Team begint aan een nieuw hoofdstuk.

2 miljoen euro voor AI- en digitaliseringsprojecten bij hogescholen

Er komen zes nieuwe projecten bij hogescholen met specifieke aandacht voor toepassingen van AI bij ondernemingen en non-profitorganisaties, die zelf hier niet actief onderzoek naar doen.

Wervingsactiviteit eerste kwartaal 2020 stabiliseert

Uit de nieuwe ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit op de arbeidsmarkt positief zal blijven in het eerste kwartaal van 2020. 7% plant aanwervingen en 2% afdankingen.

3DExperience Lab verwelkomt 15 nieuwe deelnemers

Tijdens een event in Parijs werden de 15 nieuwe startups en scale-ups bekendgemaakt, die zullen deelnemen aan het 3DExperience Lab, het innovatieprogramma van Dassault Systèmes.

Opra Turbines levert OP16 gasturbine voor offshore platform

Opra Turbines meldt dat het een order heeft ondertekend met Spirit Energy om één OP16-3B gasturbine generatorset te leveren voor het Markham J6A offshore platform. De gasturbine vervangt de bestaande Dresser Rand KG2-3C gasturbine. Deze nieuwe turbine heeft een ultralage emissie en is veel energiezuiniger. >>

Partners