Zwerm kleine drones verkent onbekende omgeving (+video)
Onderzoek & Wetenschap 28/10/2019 10:33:31
Een internationaal onderzoeksteam heeft een zwerm piepkleine, 33 gram wegende drones ontwikkeld die geheel zelfstandig een onbekende omgeving kan verkennen voor reddingsoperaties.
Slim algotritme analyseert grafeen 50 keer sneller
Zonlicht als brandstof voor duurzame chemische processen
VUB opent innovatiecentrum voor kunstmatige intelligentie
Onderzoek naar economische haalbaarheid duurzame waterstof
Bijzondere supergeleider dankzij vrij hangende laagjes
Klimaatonderzoek UHasselt krijgt internationale erkenning (+video)
>> Meer verwant nieuwsKwaliteitsmanagement Lead Auditor - ISO 9001
NBN - Brussel
van 9/12/2019 tot 13/12/2019
Electrical Safety in Industrial Installations
Pilz Academy - Gent
woensdag 11 december 2019
CE-machinerichtlijn 2006-42-EG
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 11/12/2019 tot 18/12/2019
Milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015
Ramada Plaza - Antwerpen
donderdag 12 december 2019
Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact
EPLAN Webinar
donderdag 12 december 2019
Safety validation training
Pilz Academy - Gent
donderdag 12 december 2019
(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen
(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie
(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen
(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt
(28/11) Atlas Copco helpt leerkrachten om STEM aantrekkelijker te maken
(27/11) Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - De afgelopen vier jaar heeft een onderzoeksteam van de TU Delft, de Universiteit van Liverpool en de Radboud Universiteit Nijmegen, een zwerm piepkleine drones te ontworpen die in staat is om een onbekende omgeving te verkennen.
Het doel is dat reddingswerkers in de toekomst een zwerm kleine drones kunnen loslaten om een rampgebied, bijvoorbeeld een gebouw dat op instorten staat, te verkennen. Zo kunnen reddingswerkers zich richten op de meest relevante gebieden, bijvoorbeeld gebieden met overlevenden.
Voor het project werden piepkleine drones van camera’s voorzien en in een kantoor er op uitgestuurd om twee dummy’s te vinden die de rol vervulden van slachtoffers in een rampsituatie.
Binnen zes minuten slaagde een zwerm van zes drones erin om circa 80% van de open kamers te verkennen – wat voor één afzonderlijke drone onmogelijk is.
Ook bleek het gebruik van een zwerm gunstig voor de redundantie. Eén drone ontdekte een slachtoffer, maar kon vanwege een hardwarefout in de camera geen beelden terugbrengen. Een andere drone legde het slachtoffer wel op camera vast.
"We hebben een methode ontworpen waarmee kleine drones elkaar konden waarnemen en ontwijken”, aldus Kimberly McGuire, de promovenda die het project uitvoerde.
"Elke drone is voorzien van een chip voor draadloze communicatie. We hebben gebruik gemaakt van de signaalsterkte tussen die chips, zoals het aantal streepjes op het scherm van je telefoon kleiner wordt als je verder van de Wi-Fi-router beweegt." Er zijn zo maar weinig berekeningen nodig, wat extra hardware op de drone onnodig maakt.
De grootste uitdaging bij verkenning door zwermen is dat het lastig is om kleine robots zelfstandig hun weg te laten vinden door een onbekende omgeving. Zij hebben een beperkt vermogen om waar te nemen en te rekenen.
"De voorgestelde navigatiemethode is een nieuw type algoritme, geïnspireerd op de manier waarop insecten vliegen”, vervolgt McGuire.
“Dit algoritme maakt geen plattegrond van de omgeving met alle obstakels, maar ontwijken deze gewoon wanneer ze die tegenkomen. Het levert minder efficiënte routes op, maar heeft als voordeel dat het ook in piepkleine robots is te implementeren.” << (Lydia Heida) (foto: Guus Schoonewille, TU Delft)
Video::