Wiskundige ’schaalvrij’-definitie leidt tot beter inzichten in netwerken

Onderzoek & Wetenschap 23/10/2019 13:59:49

De Northeastern University in Boston en TU Eindhoven stelden een nieuwe wiskundige definitie van 'schaalvrij' op, waaruit blijkt dat veel meer netwerken dan gedacht schaalvrij zijn.

Lees hieronder verder   
Verwant

Mastercourse: het formuleren van een data science-taak

Natuurkundigen koelen mengsel van atomen en ionen tot quantumregime

1 op de 5 Vlaamse bedrijven niet bezig met cybersecurity

ML6 : focus op AI - artikel

1,8 miljoen euro voor Belgische big-datamarktleider in de zorgsector

Trafiek op internetknooppunt BNIX groeide met 31%

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een belangrijke eigenschap van netwerken is de hoeveelheid verbindingen die punten in het netwerk hebben. Als je fake news zou willen verspreiden in een sociaal netwerk, zijn de mensen met duizenden vrienden interessant om het kwaadaardige nieuws te planten.

Veel netwerken zijn 'schaalvrij': mensen hebben bijvoorbeeld op social media niet een typisch aantal vrienden. Maar in een kleine klas van 10 kinderen, hebben kinderen tussen de 3 en de 8 vrienden. Geen van de kinderen heeft dus 10 keer zoveel vrienden als iemand anders.

Of een netwerk schaalvrij is of niet, is voor netwerkwetenschappers erg interessant, omdat schaalvrije netwerken juist heel robuust of breekbaar zijn. Over de exacte definitie van schaalvrij is een heftig dispuut gaande.

Eerder onderzoek dat gepubliceerd werd in het vooraanstaande blad Nature Communications stelde dat schaalvrije netwerken zó zeldzaam waren, dat al decennia lang het vakgebied van de Network Sciences wellicht op verkeerde conclusies zou zijn gebaseerd.

Netwerkwetenschappers aan de Northeastern University in Boston en de TU Eindhoven stellen nu een betere wiskundige definitie voor. Daarnaast stellen ze ook een methode voor om te onderzoeken of netwerken schaalvrij zijn.

De nieuwe definitie en methode stellen hen in staat om de verdeling van het aantal verbindingen in netwerken beter te analyseren. Daaruit volgt dat niet maar een enkele procent van de onderzochte netwerken schaalvrij zijn, maar tientallen procenten.

Hierdoor kan beleid dat zich richt op netwerken veel nauwkeuriger en beter onderbouwd worden. Dat inzicht bespaart potentieel niet alleen geld, maar ook mensenkracht en energie.

Remco van der Hofstad, een van de betrokken onderzoekers, stelt: "Als die schaalvrije eigenschap niet waar is, dan vallen veel conclusies weg. Dat heeft implicaties voor het modelleren van het brein, sociale netwerken, maar ook risicoberekeningen in de economie."

Een voorbeeld is bijvoorbeeld de economische crisis van 2008. Er werd toen gekeken of banken robuust waren, maar niet naar het feit dat de hele economie een netwerk is.

Van der Hofstad: "Als je dat soort netwerkeffecten niet meeneemt, heb je een verkeerd beeld van de potentiële schade." << (Lydia Heida) (foto: everythingpossible - 123RF)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

Belgische textielinnovaties vallen in de prijzen (+fotoreportage)

Begin deze week heeft de Textirama Foundation, samengesteld uit Belgische textielondernemers, de allereerste innovatie-awards in de textiel uitgereikt aan textielinnovaties uit eigen land.

Nieuwe nanosensor detecteert kanker-biomarkers in druppel bloed

Universiteit Twente en Wageningen Universiteit ontwikkelden een nanosensor voor nauwkeurige detectie van biomarkers voor kanker: van 10 tot een miljoen deeltjes per microliter.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners