Vier cruciale uitdagingen voor Belgische chemie en life sciences

Economie 22/10/2019 15:43:31

Het zesde sectorale duurzaamheidsrapport dat essenscia vandaag voorstelde, illustreert o.a. de vooruitgang van de chemie en farma op 35 economische, sociale en milieu-indicatoren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Georg Wagner is nieuwe managing director van Covestro Antwerpen

Productie recycleerbaar plastic mogelijk?

Nederlandse onderzoekers ontrafelen met BASF mechanisme CO2-conversie

AR Metallizing heeft Eurofoil overgenomen

Solvay verdubbelt Chinese productiecapaciteit polyvinylideenfluoride

Lanxess tegen 2040 klimaatneutraal

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Gent

woensdag 11 december 2019

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 11/12/2019 tot 18/12/2019

Milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015

Ramada Plaza - Antwerpen

donderdag 12 december 2019

Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact

EPLAN Webinar

donderdag 12 december 2019

Safety validation training

Pilz Academy - Gent

donderdag 12 december 2019

Mondiale Magazijnverkoop met megakortingen

Mondiale - Gentsesteenweg - Zele

van 13/12/2019 tot 14/12/2019

Keuze van de redactie

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt

(28/11) Atlas Copco helpt leerkrachten om STEM aantrekkelijker te maken

(27/11) Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Daarnaast worden de vier cruciale uitdagingen die de Belgische chemie- en farmasector voor de komende decennia naar voor schuift op het vlak van duurzame ontwikkeling belicht.

Dat zijn: innoveren voor een succesvolle aanpak van de klimaatuitdaging, een duurzame toekomst met kunststoffen, de transitie naar een circulaire economie en het aantrekken en opleiden van meer talent.

Dit jaar werd het rapport voor het eerst gecontroleerd door een extern auditbureau, alle indicatoren en bedrijfsvoorbeelden zijn nog beter gelinkt aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en de focus ligt op de cruciale rol van de chemie- en farmasector in vier maatschappelijk relevante thema’s: klimaat, kunststoffen, circulaire economie en talent.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia: “Het duurzaamheidsrapport omvat voor elk van deze thema’s een duidelijke toekomstvisie waarin we de opportuniteiten maar ook de hinderpalen durven te benoemen.”

Innovatie is de rode draad in elk van de vier vooruitgeschoven uitdagingen. Nieuwe technologieën om CO2 op te vangen en op te slaan of te hergebruiken in materialen of brandstoffen zullen essentieel zijn om de industrie en de maatschappij klimaatvriendelijk te maken.

Daarvoor is een beleid nodig dat bedrijven toelaat te investeren, innoveren en jobs te creëren. Samen met een voldoende ruim aanbod aan betaalbare en klimaatneutrale energie is dat de sleutel tot een koolstofslimme samenleving.

Voor een betere recyclage van kunststoffen zijn innovaties nodig in chemische recyclage, waarbij kunststofafval wordt omgevormd tot een nieuwe grondstof voor de chemie-industrie. Dat kan de circulaire economie echt op gang trekken, aangevuld met innovaties in productdesign, de verdere ontwikkeling van biogebaseerde grondstoffen en een efficiënter afvalbeheer.

Aangezien volgens een recent rapport van de Europese Commissie 95% van alle producten gelinkt zijn met chemie of chemische processen heeft de sector een belangrijke hefboomfunctie voor de circulaire economie.

Tot slot speelt innovatie ook een rol in de opleiding van talent. Dan gaat het om innoverende leervormen zoals duaal leren, langere bedrijfsstages of virtuele leeromgevingen maar ook om nieuwe manieren van communiceren op maat van jongeren om meer meisjes en jongens aan te moedigen voor STEM-studies en een job in de sector.

Op basis van officiële en publiek beschikbare data en statistieken maakt het duurzaamheidsrapport ook de vooruitgang zichtbaar van de chemie- en farmasector in België op het vlak van 35 economische, sociale en milieu-indicatoren.

Zo zijn de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling tijdens de voorbije tien jaar met 64% gestegen tot een recordbedrag van 4,5 miljard euro. Daarmee is de sector goed voor bijna twee derde van alle industriële R&D-uitgaven in België. In de chemie en life sciences werken meer dan 11.000 mensen (waarvan bijna de helft vrouwen) in een R&D-functie. Dat is ongeveer 1 werknemer op de 8.

Op milieuvlak blijft de sector een belangrijke energieverbruiker, maar bedrijven slagen erin meer te produceren met verhoudingsgewijs minder energie (-56%) en minder uitstoot van broeikasgassen (-80%) in vergelijking met 1990.

In relatie tot de productievolumes is het gebruik van kwaliteitswater de voorbije tien jaar met 35% afgenomen. Ook de kwaliteit van het afvalwater is sinds 2001 sterk verbeterd: de chemische zuurstofvraag (CZV), een indicator voor waterverontreiniging, is met 70% gedaald. Ook hier is innovatie cruciaal om de milieuprestaties verder te verbeteren.

Innovatie vraagt om talent en de sector heeft nood aan verjonging en vervrouwelijking. Van de ruim 90.000 medewerkers in de sector is een op de drie medewerkers ouder dan 50. Tien jaar geleden was dit nog een op de vijf. Het aantal vrouwelijke werknemers in de sector neemt wel toe maar met een aandeel van 28% in de totale tewerkstelling is er duidelijk nog ruimte voor groei.

Hans Casier, voorzitter essenscia: “Om duurzame oplossingen te bedenken zijn twee factoren van doorslaggevend belang: innovatie en talent. We moeten er dus alles aan doen om voldoende talent aan te trekken en op te leiden.” << (Guy Leysen) (foto: screenshot essencia)

Het volledige duurzaamheidsrapport is beschikbaar op www.essensciaforsustainability.be >>

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Aerospace NDT-challenge 2019 gewonnen door UGent-MMS

Het UGent-MMS-team gebruikte zowel thermische als elastische golven om in materialen naar defecten te zoeken en won o.a. door hun uitstekende detectie van defecten en afmetingen.

Swabbing-robot van Socabelec bekroond door British Glass

Op 21 november laatstleden reikte de federatie van glasfabrikanten British Glass de Health and Safety Action-award uit aan de Waalse kmo Socabelec voor haar swabbing-robot.

Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

Janssen Pharmaceutica is het eerste bedrijf in Vlaanderen dat volop inzet op diepe geothermie. Dankzij het diepe geothermieproject kan het bedrijf haar CO2 uitstoot met 30% verminderen.

Moleculaire lijm ontwapent ziektes

Biomedisch ingenieur Eline Sijbesma van TU Eindhoven heeft kleine moleculen ontworpen, die specifieke ziekte-eiwitten ontwapenen door ze vast te plakken aan andere eiwitten.

Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

De Leuvense start-up Ray & Jules heeft een technologie ontwikkeld om koffie te roosteren op op basis van 100% zonne-energie. Hun slow-roasting methode is 3x energie-efficiënter.

Cyberaanvallen steeds vaker geautomatiseerd in 2020

De cyberrisico’s voor KMO’s nemen toe, omdat cybercriminelen steeds meer aanvallen gaan automatiseren voor grootschaligere (ransomware) aanvallen, aldus G DATA CyberDefense.

Eerste ontwerpwedstrijd op Campus Diepenbeek is voltreffer

Met 24 knappe staaltjes ingenieurswerk, van katapult tot slingerhamer, was de eerste competitiedag van Project Engineering Skills (PES) op Campus Diepenbeek een schot in de roos.

Creëer een veiligere werkomgeving met goed onderhoud - whitepaper

Een helm dragen in een fabriek is heel normaal. Toch zijn er vaak zaken met betrekking tot veilig werken waar minder aandacht aan wordt besteed dan noodzakelijk. Wat kunt u daaraan doen?

Opra Turbines levert OP16 gasturbine voor offshore platform

Opra Turbines meldt dat het een order heeft ondertekend met Spirit Energy om één OP16-3B gasturbine generatorset te leveren voor het Markham J6A offshore platform. De gasturbine vervangt de bestaande Dresser Rand KG2-3C gasturbine. Deze nieuwe turbine heeft een ultralage emissie en is veel energiezuiniger. >>

Partners