TMTS: de gereedschapsmachinebeurs van het Oosten - artikel

Plant & Factory 21/10/2019 13:06:00

Met de EMO om de hoek wilden we toch nog even terugblikken op de jongste editie van de TMTS-machinebeurs in Taichung. Er waren 720 exposanten, die 91.000 m² beursvloer innamen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Groei Fanuc Benelux aanleiding tot investering in nieuw bedrijfspand

Website en webshop ACE Stoßdämpfer nu ook in Nederlands

Kissling noodstop schakelaars hebben levensduur tot 40.000 schakelingen - techniek

Swabbing-robot van Socabelec bekroond door British Glass

Havenbedrijf Antwerpen bestelt twee hybride patrouillevaartuigen

Nieuwe pilootfabriek helpt productiebedrijven bij digitalisering

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

(13/1) ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

(13/1) Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

(8/1) Solid state LiDAR-expert Xenomatics definitief gelanceerd

(8/1) Mogelijk zwart gat gevormd door neutronensterren

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE De Taiwanese gereed­schaps­machine­bouwers hadden goed begrepen wat de Westerse markt met Industry 4.X bedoelt. Ze kiezen nu zowel voor automatisering als voor maatwerk en ‘slim’ produceren dat op elk niveau van de keten inhaakt.

‘Smart Manufacturing’ komt er echter niet zonder slag of stoot, stelde Carl Huang, secretaris van het organiserende TMBA. Hij wees er op dat de Taiwanese machinebouwers daartoe moesten leren van Japan, Duitsland en Zwitserland en ook ‘dure’ machines moesten binnenhalen. De Taiwanese gereedschapsmachinebouw bestaat echter vrijwel uitsluitend uit KMO’s.

De implicatie: “Het pad naar Smart Manufacturing betekent dat onze KMO’s meer winst moeten maken om de nodige investeringen te kunnen doen om die nieuwe technologieën überhaupt te kunnen integreren.” Als je die winst dan moet halen door de prijs van je producten op te trekken terwijl je prijs, naast je kwaliteit, precies je belangrijke concurrentieel voordeel uitmaakt, trek je dan niet het tapijt van onder de eigen voeten weg?

De soep wordt toch niet onmiddellijk zo heet gegeten. Er is immers een hele weg te gaan, ook al moet het snel. “Vandaag halen we uit de machine de data die er al te vinden zijn”, aldus TMAB-voorzitter Jin-Hsiung Yen. Een verwijzing naar de ‘smart boxes’ van ITRI (zie kader)? “De volgende stap vergt meer technologie en artificiële intelligentie.”

Het is ons niet altijd duidelijk of sommige semantische verschillen ook veel dieper gaan. Terwijl wij het veelal hebben over IoT (Internet of Things) had men het in Taichung over het ‘Internet of Machines’ om bijvoorbeeld aan te geven dat er een real-time verbinding is tussen de gereedschapsmachine, zijn tools en de bovenliggende systemen die zich soms heel ver daar vandaan bevinden… In Taichung vonden we alvast heel wat creativiteit.

De creativiteit spat er af
Quadrep ontwikkelde een lasersysteem dat de lasnaad volgt en daarmee de gerobotiseerde laskop stuurt. Met een Universal Robot en zijn AccuPick 3D software pikt Solomon, uit Taipei, één voor één vijzen uit een chaotisch hoopje. Een simpele opdracht waar robots tot op vandaag nauwelijks in slagen. Solomon projecteert daartoe een raster op de stapel die het visiesysteem de nodige 3D-informatie bezorgt om de robot heel gericht te sturen.

Techman liet een ‘eye in hand’ TM-cobot zien die laad- en ontlaadopdrachten uitvoert. Bij Milstar zagen we zo’n robot in een AGV-toepassing. Chmer toonde een integratie van een UR-robot die heen en weer op een spoor tussen zijn vonkerosiemachines en andere werkstations liep om gereedschap en product, met een herhaalbare nauwkeurigheid van 1 mu, op te pikken en weg te zetten.

Victor toonde negen machines die elk uitgerust waren met een andere robot, o.a. Fanucs CR-35iA robot met visiesysteem tot diens groene CR7iALL cobot op een gele Greentrans AGV. Het verhaal is dat alle machines geladen en ontladen moeten worden en dat kan voortaan met robots. Het bedrijf mikt er op de beste oplossing te bieden. LNC, sterk in controllers, demonstreerde er zijn 4.0 concept. “Bedrijven gebruiken graag de grote merken maar wij kunnen onze controllers en sensoren combineren met die van Fanuc en Mitsubishi.”

Het toonde toepassingen op een draai- en freesmachine met Fanuc-controller waar het de eigen controller integreerde voor een laad- en ontlaadrobot. Syntec Technologies specialiseert in pc-gebaseerde CNC-controllers en argumenteert zijn openheid en dus de makkelijke integratie en functie-uitbreiding, en… kostprijs.

Ook bij OscarMax zagen we een geïntegreerde robot. De EDM-machines liepen er trouwens op een eigen operating systeem dat nog op DOS bouwt. “Veel operatoren die in Taiwan op onze machines werken, kennen het goed. Dat is minder het geval in Europa waar men Windows met multitasking hanteert. Operatoren in Europa blijven dan ook geen 20 jaar op dezelfde werkplek. We onderzoeken de mogelijkheid om het komend jaar toch een Windows-versie uit te brengen. Windows ziet er beter uit maar DOS is hoe dan ook stabieler”, zo vernamen we op de stand.

Hiwin showde een portaalrobot waarvan de controller in de driver ingebouwd is. Zijn i4.0 BS kogelomloopspil komt met ingebouwde sensor die de voorspanning, temperatuur, trillingen en smering meet met het oog op predictief onderhoud. Bij de FEMCO Group had men het over virtuele metrologie en YCM wees naar zijn iPros MX en iCube smartsensor box. In het brede aanbod van Delta vielen zijn Dialink en Diacloud IoT-oplossingen op.

Bij FFG (bijna 100 bedrijven sterk) pleitte Andy Hung, sales manager bij Feeler, voor het optrekken van de datasnelheid tussen machines en MES en dus… voor 5G. Die zou er in Taiwan oorspronkelijk midden 2020 komen maar het zou nu blijkbaar ook eerder, tegen begin 2020, kunnen. De overheid zou de komende vier jaar een half miljard euro in de technologie pompen en zo’n 4.000 5G-experten laten opleiden om hierin een strategische voorsprong uit te bouwen.

In 3D-printing zet de Taiwanese industrie pas de eerste stappen. Vooral machinebouwer Tongtai, sterk in meerassige en multi-process machines en softwares, heeft zowel poederbedtechnologie (voor zijn AMP-160 kreeg het naderhand de Taiwan Excellence Golden Award 2019 als één van de 10 meest innovatieve producten) als een gecombineerde machine met zowel directe energiedepositie als een meerassig CNC-bewerkingscenter in één. Er zijn ook bedrijven die het nodige poeder maken. Carl Huang: “Taiwan begint pas over deze technologie te overleggen met klanten.”

Duitse boulevard
Opmerkelijk was de grote opkomst van internationale exposanten zoals Fanuc, DMG Mori, Mazak, Hexagon… Van het Japanse MST zagen we op een Makino-machine de SlimLine UNO krimphouder voor microgereedschap en -bewerkingen die een rondloopnauwkeurigheid van 0,5 micron haalt.

“Met de verdergaande miniaturisering moet de accuraatheid van de toolhouder (normaal zo’n 10 micron) die van de tool volgen.” Duidelijk wierven de organisatoren deze keer ook in Europa. Was er in een vorige editie een ‘Duitse straat’ te zien dan was die nu uitgegroeid tot een boulevard met meer dan dertig Duitse bedrijven als Heidenhain, Siemens dat er zijn MindSphere promootte (met succes overigens want eind juli vond de eerste ledenvergadering van MindSphere

World Taiwan and Japan plaats),- maar ook Schunk (grijpers, clamping), KTR (aandrijvingen), Albrecht (zelfspannende gereedschapshouders), igus, Wittenstein,… Je kon er zelfs langs in het ‘Zwitsers dorp’. Vertegenwoordigers van beide handelskamers stonden trouwens in het rijtje VIP’s dat het openingslintje doorknipte. <<
door Luc De Smet

Kadertekst 1: Slimme boxen
Heel wat machinebouwers wezen ons op de belangrijke inbreng van het Industrial Technology Research Institute (ITRI) bij de ontwikkeling van hun IoT-projecten/-producten. ITRI, opgericht in 1973, incubeerde bijna 300 bedrijven, heeft meer dan 27.000 octrooien in portefeuille en een staf van meer dan 6.000 mensen waarvan bijna 1.500 PhD’s in zijn vele labs. Het heeft zelfs vestigingen in Berlijn en Eindhoven.

Zo ontwikkelde het o.a. software en systeemintegraties voor verschillende machines en storingsmelders voor smart manufacturing. In Taichungs industriepark kwam er midden 2017 een ‘smart manufacturing factory’ waar 25 ingenieurs op 30 medewerkers voor individuele klanten, op maat, een totaaloplossing zoeken. De investering van meer dan 11 miljoen euro bediende een jaar later al een 20-tal bedrijven/projecten, o.a. een grote fietsenbouwer die met meetsystemen en AGV’s een slimmere fabriek uitbouwt. Er is ook gesleuteld aan een project om koolstofvezels te snijden en vorm te geven met laser.

ITRI bouwde ook twee ‘smart boxes’ waarmee operatoren data uit hun oudere machines kunnen trekken om die in te zetten met het oog op een efficiëntere productie. Naast de Production Information Box (PI Box), die op een breed gamma machines ingezet kan worden, is er de Injection Moulding Information Model Box (IM2 Box) die specifiek voor de rubber- en kunststoffenindustrie bestemd is en data van sensoren op spuitgietmachines oppikt en vertaalt naar een eengemaakte taal (OPC UA en EUROMAP 77/88) waarna die bevraagd kunnen worden. <<

Kadertekst 2: Smart Machine Tools Award
Naast de beurs liep er ook de 2018 Taiwan Controller Competition voor projecten waarin studenten samenwerken met bedrijven en onderzoeksinstelling. Zo pakten studenten mechanisch ingenieur van de National Chung Hsing University uit met een camerasysteem dat automatisch verifieert of optische lenzensets (denk voor gsm’s) geen insluitingen bevatten. Het prototype werd ontwikkeld op vraag van een lenzenbouwer die het systeem nu verder verfijnt. “Betaald krijgen we er niet voor. Het gaat ons om het leren.” Er vielen wel geldprijzen te winnen. <<

Kadertekst 3: Als twee olifanten vechten
De TMTS- beurs wordt gehouden in het hart van Taiwans machinebouwregio. In een straal van 60 km rond Taichung ligt immers 90 % van ’s lands gereedschapsmachinebouwers geconcentreerd. De bevoorradingsketen is er zo’n 1.600 bedrijven sterk. Die hoge concentratie leidde er tot een hecht ecosysteem.

Fabrikanten zijn elkaars klanten, elkaars leerscholen, incubatoren,… en niet louter concurrenten. Gemeenschappelijke uitdagingen pakken ze samen aan, als industrie, maar ook met academische en andere onderzoeksinstellingen en de hulp van de overheid. De beurs is er dan ook een grote vitrine waarna bezoekers enkele kilometer verderop de fabriek bezoeken om er business te doen. TMTS is een verkoopbeurs. Het organiserende Taiwan Machine Tool and Accessory Builder’s Association (TMBA) mikte op een ‘beurshandel’ van 280 miljoen dollar plus.

Taiwan, de zevende grootste bouwer van gereedschapsmachines ter wereld, heeft een globaal marktaandeel van 6 %. Zo’n 79 % van de gereedschapsmachines die in Taiwan gebouwd worden, zijn voor de export bestemd. Meer dan een derde van de business gaat naar de Chinese markt. Die kende, net als de Amerikaanse markt, eerder vorig jaar een vertraging. Was de VS decennia geleden goed voor de helft van Taiwans export, vandaag is dat nog 15 %.

Tot voor kort was Turkije een stevige klant maar vorig jaar verloor de Turkse lira de helft van zijn waarde t.o.v. de dollar en de euro en legde de VS importheffingen op Turks staal en aluminium… Daarmee viel die business dood. TMAB-voorzitter Jin-Hsiung Yen: “Als er twee olifanten vechten, wat kan je doen?” <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Transistoren van germanium voor betrouwbare quantumberekeningen

Onderzoekers van QuTech, een samenwerking tussen TU Delft en TNO, ontwikkelen transistoren op basis van germanium die berekeningen uitvoeren voor de toekomstige quantumcomputer.

Bedrijfsleiders schatten kosten van cyberattacks veel te laag in

Internationale cyberverzekeraar Hiscox lanceert in België een app die de potentiële kosten van een cyberaanval berekent en welke aanvallen de grootste bedreigingen vormen voor een bedrijf.

Haven Oostende ontwikkelde zich in 2019 verder in niche markten

Het aantal invaarten voor onderhoud aan windturbines op de Noordzee steeg aanzienlijk, wat inmiddels werk verschaft aan ruim 600 mensen. In 2020 neemt dit nog verder toe.

Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe antibacteriële strategie ontwikkeld, die bacteriën verzwakt door hun samenwerking te verhinderen waarbij geen resistentie optreedt.

Sweco integreert Talboom in aanbod

Als uitbreiding van hun expertise heeft Sweco Belgium de medewerkers en farma- en infrastructuurprojecten van Studiebureau Talboom en Talboom PharmaChem in zijn aanbod geïntegreerd.

Onderzoek: extreme hitte bestrijden met irrigatie

Een internationaal team is er op basis van metingen en wereldwijde klimaatsimulaties in geslaagd om de klimatologische effecten van irrigatie te isoleren van de effecten van de opwarming.

Onderzoek naar haalbaarheid elektrificatie industriële gasketels

Uit Nederlands onderzoek van ECN part of TNO blijkt dat alleen gasgestookte vlampijpketels met een thermisch vermogen van minimaal 5 MW potentieel geschikt zijn om te retrofitten.

50% van de bedrijven slecht voorbereid op cyberaanvallen

Uit onderzoek, dat Forrester Consulting uitvoerde in opdracht van Fortinet uitvoerde, blijkt dat industriële bedrijven door de toenemende digitalisering kwetsbaarder zijn voor cybercrime.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners