Wat weet u over de evolutie van de Maintenance Manager? - whitepaper

Technisch nieuws 21/10/2019 9:59:17

Was er vroeger wel een functie als Maintenance Manager? Iemand die zijn vak maakte van het onderhouden van productiemiddelen. Nu lijkt het vanzelfsprekend, maar hoe is het vak geëvolueerd?

Lees hieronder verder   
Verwant

DEME bouwt vaartuig voor onderhoud van offshore windmolenparken

Creëer een veiligere werkomgeving met goed onderhoud - whitepaper

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Tips voor een betere afstemming tussen onderhoud & safety - whitepaper

Wat weet u over de evolutie van de Maintenance Manager? - whitepaper

Central Auto overgenomen door Imes Dexis

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Er is een flinke technologische ontwikkeling geweest door de eeuwen heen. Nu zult u vragen; wat is er dan precies allemaal veranderd? De industriële revoluties in een notendop. De eerste industriële revolutie (±1780) waar werkzaamheden, uitgevoerd door mens en paard, vervangen werden door stoommachines.

Tijdens de tweede industriële revolutie (±1870) werd stoom vervangen door elektriciteit. Dit zorgde voor betrouwbaardere aandrijving. De eerste productielijnen werden geïnstalleerd. De derde industriële revolutie (±1970) zorgde voor de intrede van de computer. Er kwam meer informatie beschikbaar, welke ook gedeeld kon worden. De eerste stappen tot digitale globalisatie werden gezet.

Wat is er veranderd voor de Maintenance Manager?
Nu bent u vast benieuwd wat deze industriële revoluties voor de Maintenance Manager hebben betekend? In de eerste industriële revoluties lagen productie en onderhoud dichter bij elkaar; de vakman repareerde zelf zijn defecten aan gereedschap en machines.

Een paar industriële revoluties later, tijdens de derde industriële revolutie ontstond er een nieuwe kijk op onderhoud. De Personal Computer (PC) deed zijn intrede. De focus lag niet langer alleen op het repareren (van storingen). Maar ook op het voorkomen hiervan, zodat de stilstand werd verminderd. Het preventief onderhoud was hiermee geboren.

Een nieuwe tijd breekt aan
De PC speelde een grote rol in de derde industriële revolutie. De PC is inmiddels geëvolueerd. Denk maar aan Smart Phones en Tablets. Daarnaast werden slimme sensoren in gebruik genomen, wat de start van IoT (Internet of Things) betekende. Deze sensoren geven meldingen af over bijvoorbeeld luchtdruk, oliepeil, etc.

Hierdoor kunt u mogelijke storingen aan zien komen. Hier is de vierde industriële revolutie eigenlijk begonnen. Hiermee kunnen we zeggen dat het preventief onderhoud steeds geavanceerder wordt. De ontwikkelingen gaan met sprongen vooruit. We zeggen altijd ‘’meten is weten’’, maar waarom dan niet voorspellen als we het eenmaal weten?

Voorspellend onderhoud met Smart Maintenance
Meten om te voorspellen is de volgende uitdaging. Dit staat centraal tijdens de vierde industriële revolutie. Met behulp van Smart Maintenance en IoT zal er voorspellend onderhoud kunnen plaatsvinden. Zelfdenkende computers, datanetwerken en zelflerende machines zullen zorgen voor een productie, die steeds beter aansluit op de vraag.

Dit zal zich ontvouwen tot bijvoorbeeld een slimme machine, welke bij een bijna-storing automatisch ingrijpt. Onder andere door de capaciteit te verlagen, wanneer er een onderdeel uit een volautomatische productielijn het dreigt te begeven. Kortom: in de toekomst zal het (voorspellend) onderhoud zich blijven ontwikkelen!

Wilt u meer weten over de Smart Maintenance Manager?
Download dan hier het e-book "De Maintenance Manager van vroeger en nu". <<

Voor meer informatie:
Ultimo Belgium bvba
Mechelen Campus, gebouw A
Schaliënhoevedreef 20 -2800 Mechelen
Tel: +32 (0)15 44 41 44 - Fax: +32 (0)15 44 41 45
info@ultimo.com - www.ultimo.com

<< Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant. >>

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

Barbro Melgert, adjunct hoogleraar Immunologie aan het UMCG/RUG, is gespecialiseerd in longziekten en onderzoekt microplastics in het binnenmilieu van huizen. Met opvallend resultaat.

LHCb-experiment vindt nieuwe hints voor afwijkingen bekende deeltjesfysica

Een analyse van metingen aan botsende protonen uit de LHC-versneller suggereert dat elektronen, muonen en tau-deeltjes ook in hun interactie met andere deeltjes verschillen, naast hun massa.

Laserpionier gaat voluit voor precisie

“Steeds de limieten opzoeken van wat met laser haalbaar is, is wat ons het best beschrijft”, zegt Paul Raymaekers die in 1988 Raytech oprichtte. Laser werd nog als disruptieve technologie gezien.

Nieuwe methoden voor bodemkartering dankzij drones

De UCLouvain en Centre Spatial de Liège hebben nieuwe dronedetectiemethoden ontwikkeld voor het in kaart brengen van de belangrijkste bodemeigenschappen met hoge ruimtelijke resolutie.

Haven van Zeebrugge kende vorige jaar 14% groei

Het totaal aantal verscheepte goederen lag op 45,8 miljoen ton, waarbij groei zich aftekende in alle belangrijke sectoren: roll-on/roll-off, vloeibaar aardgas, nieuwe wagens en containers.

2,4 miljoen euro voor onderzoek organische elektronica

UHasselt-professor Koen Vandewal ontvangt van de EU een ERC Consolidator beurs van 2,4 miljoen euro voor onderzoek naar nieuwe inzichten en toepassingen rond organische elektronica.

Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

Van 5G wordt naast de creatie van zo’n 22 miljoen jobs tegen 2035, ook veel economische output verwacht. Denk aan het massale ontwaken van het Internet of Things (IoT).

Early Bird registratie Asset Performance 4.0 nu open

BEMAS organiseert van 10 tot en met 12 juni 2020 de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. Het beloven drie leerrijke en stevig gevulde dagen te worden.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners