Havens van Antwerpen en Zeebrugge starten voorzichtig fusieoverleg

De havenbesturen van Antwerpen en Zeebrugge hebben groen licht gegeven voor het opstarten van onderhandelingen met het oog op een (gefaseerde) opbouw van een mogelijke fusie.

Trefwoorden: #fusie, #haven, #Haven van Zeebrugge, #logistiek, #Port of Antwerp

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Sinds begin 2018 voeren de havenbesturen van Antwerpen en Zeebrugge constructieve gesprekken met het oog op intensievere samenwerking.

Deze gesprekken vormden de aanleiding voor het gunnen van een gezamenlijk economisch complementariteits- en robuustheidsonderzoek aan het consultancybureau Deloitte en Laga.

In dit onderzoek werden de lopende vormen van samenwerking geëvalueerd, werd de mogelijke meerwaarde rond alle mogelijke vormen van samenwerking tot en met een economisch geïnspireerde fusie voor beide havens geobjectiveerd en werden passende potentiële bestuursscenario’s verkend.

Het onderzoeksrapport stelt dat lopende samenwerkingen tussen beide havens weinig impact hebben omwille van bestaande concurrentie, een te beperkte scope en weinig engagement. Beide havens zijn echter in hoge mate complementair en delen dezelfde externe uitdagingen.

Verregaande samenwerking zal beide havens robuuster maken op bestaande domeinen, de werkgelegenheid verankeren en de rol in de regio en bij uitbreiding internationaal versterken. Dit laat daarenboven toe sneller en beter in te spelen op toekomstige uitdagingen zoals schaalvergroting, energietransitie, innovatie en digitalisering.

Het rapport concludeert dat samenwerking enkel win-win oplevert voor beide havens indien ingezet wordt op verregaande integratie tussen beide havenbesturen. De bestuursmodellen van een holding of fusie werden daarom als enige weerhouden in het governance luik van de opdracht.

Beide havenbesturen hebben dan ook bereidheid getoond om onderhandelingen met het oog op een (gefaseerde) opbouw van een mogelijke fusie formeel op te starten.

Verwachting is dat het gehele traject een doorlooptijd van 2 jaar zal kennen.