ifm evolueert van sensorenleverancier naar IT-servicebedrijf

ifm electronic, dat van start ging met inductieve naderingsschakelaars voor het direct aansturen van een ‘relais’, telt nu 23 verschillende productlijnen en bestaat een halve eeuw.

Trefwoorden: #ifm electronic, #IIot, #IoT, #sensoren

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Met OT, Operational Technology als zijn kernactiviteit zet het vandaag een belangrijke stap verder en trekt het met zijn digitale gereedschapskoffer IIoT Toolkit ook helemaal de kaart van IT in een snel evoluerende Industrie 4.0 context.

“We staan aan het begin van een nieuw verhaal”, zegt Marc Everaert, managing director bij ifm electronic in Zellik.“We stelden een communicatieoplossing op punt van de shop-floor (ons DNA)  naar de hoger gelegen systemen, de topfloor of IT-systemen.” ifm’s nieuwe platform wordt op SPS boven de doopvont gehouden. “Mettertijd worden we een IT-bedrijf dat ook nog sensoren zal aanbieden.”

Om deze ambitie sterk te maken, trok ifm de voorbije drie jaar 500 IT-mensen aan voor zijn nieuwe IT-ploeg in het Duitse Siegen. Dat gebeurde via aanwervingen maar ook via acquisities van bedrijven in data monitoring, technische ondersteuning, add-ons voor ERP-systemen,… Zijn nieuwe aanbod rolt het nu wereldwijd uit. De afdeling IT-support is vandaag operationeel tussen 8 en 16 u. Uiteindelijk is het de bedoeling om drie service-centra op te zetten die als “ifm Services” 24/7 een wereldwijde permanentie bieden.

Ook in België, waar het bedrijf nu 22 mensen telt, startte ifm onlangs een afdeling ‘systemen’ met een sales engineer en een IT-er. “We worden mettertijd een IT-bedrijf dat nog wel sensoren zal aanbieden maar daarbovenop ook andersoortige diensten zoals ‘dedicated sets’ die sensoren combineren met connectiesystemen, controle units… én specifieke software die toepassingsgerichte oplossingen leveren, zoals het bewaken van ventilatoren op onbalans, slijtage,… Maar ook oplossingen voor pompen, compressoren, koeling, persluchtsystemen en hydraulische aggregaten.”

Communicatie én software: van de sensor tot in de ERP
ifm kiest voor de IO-Link standaard waardoor al zijn sensoren (van RFID-sensoren tot beeldverwerkingscamera’s, trillingsbewaking/-analyse,…) op een digitale manier communiceren. Sensoren kunnen klassiek werken, m.a.w. een analoog signaal leveren, of digitaal. Met IO-Link worden schakelsignalen van binaire sensoren, proceswaarden van analoge sensoren en hun parameters puur digitaal en via een 24V-signaal op betrouwbare wijze via een klassieke driedraadskabel overgedragen. “Hiermee kan een machine, die op een klassieke manier is uitgevoerd, geüpgraded worden naar een Industrie 4.0 installatie.”

Naast de hardwarecomponenten is er ook software nodig om de machinedata, procesparameters en diagnosegegevens van sensoren en actuatoren via een ethernet-netwerk met een lokale server te verbinden. ifm pakt uit met een gamma producten die de cirkel van de informatieketen ‘van de sensor tot in de ERP’ rond maakt.

De LR DEVICE parametreringssoftware maakt online- en offline-parametrering mogelijk en ondersteunt alle IO-Link-apparaten. Met behulp van voorgefabriceerde machine- en databanktemplates zorgt de LR AGENT voor een eenvoudige en snelle configuratie van de interfacesoftware. Je hoeft die dus niet meer zelf te programmeren, alleen configureren. Met data gateways worden de nodige gegevens uit gegevensbronnen verzameld, geordend, doorgegeven en in de LINERECORDER-databank opgeslagen. De condition monitoringsoftware LINERECORDER SMART OBSERVER maakt de gegevensevaluatie en data-uitwisseling tussen machines mogelijk via klantspecifieke dashboards of cockpits.

“Het LINERECORDER productportfolio biedt gestandaardiseerde functiemodules, die cascadeerbaar en individueel inzetbaar zijn om de productie- en procesketen te optimaliseren en de kwaliteit te borgen”, aldus Everaert.

World Class Manufacturing
Het gaat uiteindelijk om een efficiëntere productie. Via real-time monitoring en met de hulp van big data en analysesoftware wordt de status van de machine gevolgd, worden risico’s voorspeld om tijdig onderhoud in te plannen en onvoorziene productiestilstanden te vermijden. Condition based of predictive maintenance, dus. “We kunnen bedrijven helpen om hoger te scoren in de World Class Manufacturing classificatie.”

“Tot twee jaar geleden beperkte ons aanbod zich tot componenten, die klaar zijn voor digitale communicatie, en packages met alle nodige add-ons. Wij profileren ons vandaag als partner voor oplossingen die vier stappen verder zetten. Nieuw zijn het applicatiepakket, de applicatieoplossing, de geconnecteerde oplossing én de businessoplossing”, zegt Everaert.

ifm blijft dus sensoren, connectoren en sets verkopen. Dat zal steeds meer via de e-shop gebeuren. Het hele assortiment van standaardoplossingen, die tegelijk inpikken op de specifieke eisen van de afzonderlijke branches, is er via de SELECTOR op te roepen: zowel de positie- en processensoren, sensoren voor motion control en veiligheidstechniek als de producten voor industriële beeldverwerking en communicatie, identificatiesystemen, systemen voor mobiele machines en veiligheidstechniek. “Maar daarbovenop gaan we ook andere zaken bieden: application solutions die een antwoord bieden op concrete vragen uit de markt.”

ifm biedt ondertussen verschillende applicatiepakketten aan om welbepaalde componenten te bewaken. Zijn plug & play-oplossingen zijn er momenteel voor de bewaking van ventilatoren, pompen, compressoren en koelwatercircuits. Andere zijn in voorbereiding. “De toekomst is realtime monitoring en big data waarop je artificiële intelligentie loslaat. Alles schaalbaar, naar de wens van de klant.”

De cloud
“Vandaag verkopen we reeds onze cloudoplossingen via ons eigen platform, dat voor een open oplossing zorgt. Daartoe gingen we allianties aan met de grootste cloudproviders. We bieden er ook applicaties aan die toeleveranciers in verschillende sectoren er op plaatsen.” Producenten van ventilatoren kunnen data in de cloud plaatsen die de diagnose van de systemen kunnen vergemakkelijken. Everaert geeft het voorbeeld van een leverancier die gespecialiseerd is in kranen en die daarvoor een maintenanceapplicatie ontwikkelde. “Die kan hij voor zijn klanten op ifm’s cloudplatform plaatsen. Ons platform is open voor anderen. Daarmee hebben we trouwens de ambitie één van de groten te worden.”

Dit proces bouwt op de veiligheid van de cloud. “De cloud is beter beschermd dan een lokale server”, stelt Everaert. Maar ook op de efficiëntieslag die gerealiseerd kan worden met data. “De ifm-afdeling Statmath heeft als missie big data te behandelen en die tot relevante data te kneden.” Het bedrijf, dat zich met zijn aanbod vooralsnog op de industrie focuste, stelt zich hiermee ook open voor aanverwante sectoren als energiemonitoring, waste reduction, ...

Everaert besluit: “‘From shopfloor to topfloor’! Velen praten erover maar ifm doet het en beheerst met zijn zes stappen de gehele keten, van sensor tot ERP. Wij bieden ons verhaal op een coherente manier en daar zijn we uniek in.”


www.ifm.com