Onderzoek: insecten als alternatieve dierlijke eiwitbron
Economie 10/10/2019 16:06:08
Het nieuwe EU-project SUSINCHAIN vormt een uitgebreid consortium, met onder meer KU Leuven, om de insectenwaardeketen rendabel te maken en er markten voor te vinden.
EU-regelgeving belemmert biologische gewasbescherming
Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is
Tekortkomingen bij helft biologische luchtwassers
Phytofar Instituut bekroont onderzoek naar duurzame landbouw
Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek
Onderzoek: insecten als alternatieve dierlijke eiwitbron
>> Meer verwant nieuwsKwaliteitsmanagement Lead Auditor - ISO 9001
NBN - Brussel
van 9/12/2019 tot 13/12/2019
Electrical Safety in Industrial Installations
Pilz Academy - Gent
woensdag 11 december 2019
CE-machinerichtlijn 2006-42-EG
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 11/12/2019 tot 18/12/2019
Milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015
Ramada Plaza - Antwerpen
donderdag 12 december 2019
Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact
EPLAN Webinar
donderdag 12 december 2019
Safety validation training
Pilz Academy - Gent
donderdag 12 december 2019
(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen
(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt
(28/11) Atlas Copco helpt leerkrachten om STEM aantrekkelijker te maken
(27/11) Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is
(26/11) Airbus test tandem-vliegen voor lagere emissie
(25/11) Onderzoek naar economische haalbaarheid duurzame waterstof
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - De wereldbevolking neemt naar verwachting toe tot 9,1 miljard mensen in 2050, waardoor ongeveer 60% meer voedsel nodig is.
De levering van eiwit voor diervoeder en voedsel is daarbij de beperkende factor, wat de overstap naar andere eiwitbronnen essentieel maakt.
Eetbare insecten zijn te kweken met laagwaardige nevenstromen uit de voedselproductie, die zo efficiënt worden opgewaardeerd tot hoogwaardige eiwitten, aminozuren en vitaminen.
Sinds 2010 zijn insecten en daarvan afgeleide producten op de Europese markt verkrijgbaar. De schaalvergroting van de insectenwaardeketen in Europa verloopt echter traag.
Stakeholders hebben bekeken welke strategieën en gerelateerde activiteiten er nodig zijn om de huidige hindernissen voor het opschalen van de waardeketen te overwinnen.
Het nieuwe project SUSINCHAIN is dus gericht op het uittesten en demonstreren van recent ontwikkelde technologieën, producten en processen.
Dit om een verschuiving te realiseren naar Technology Readiness Level 6 of hoger voor gebruik van insectenproducten op basis van zwarte soldatenvlieg, huisvlieg, meelworm en krekels in diervoeder en/of voedsel.
Met deze activiteiten krijgen partijen in de insectenwaardeketen de benodigde kennis en gegevens om de kostprijs van insectenproducten te verlagen, insecten efficiënter te verwerken en veilige en duurzame toepassingen op de markt te brengen van insecteneiwit in diervoeder en reguliere levensmiddelen.
Dit maakt de weg vrij voor verdere schaalvergroting en commercialisering van de Europese insectenbranche. Zo kan in 2025 10% van de dierlijke eiwitten in diervoeder en 20% daarvan in menselijke voeding vervangen zijn door insecteneiwit. Het productievolume en de werkgelegenheid in de branche zijn dan duizend keer zo groot als nu.
Het project duurt 48 maanden en er nemen 18 industriële en 17 academische partners aan deel. Het budget is ruim 8,5 miljoen euro, wat onder meer komt uit het programma Horizon 2020 van de EU. << (Lydia Heida) (foto: Wageningen University)