Toxiciteitsbepaling van antimoonverbindingen in kader van REACH

Bedrijfsnieuws 1/10/2019 16:13:57

Volgens de REACH-wetgeving moet van elke chemische verbinding, die geproduceerd of gebruikt wordt door de industrie, geweten zijn of die mogelijk schadelijke effecten heeft op mens en milieu.

Lees hieronder verder   
Verwant

Lanxess tegen 2040 klimaatneutraal

Veilige continugloeilijn bij staalgigant dankzij Pilz PSS 4000 - advertorial

Toepassing TPC in spuitgietproduct werkt - techniek

Vopak vergroot opslag van chemicaliën in Antwerpse haven

Nieuwe Aflex slangen verhogen de productie - techniek

essenscia wint opnieuw Europese Responsible Care Award

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001

Ramada Plaza - Antwerpen

van 25/11/2019 tot 29/11/2019

Bezoek Atem/Wieland tijdens SPS 2019 in Nürnberg

Hal 9 - stand 340 - Nürnberg messe

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Agoria Academy: Technical Writing 2019

Flow - Gent

van 26/11/2019 tot 28/11/2019

Energy Storage & Distribution

KAVA Congrescentrum, Antwerpen

dinsdag 26 november 2019

Symposium: de toekomst van fabriceren

Antwerp Expo

dinsdag 26 november 2019

Machinery Directive inc. CE marking

Pilz Academy - Gent

woensdag 27 november 2019

Keuze van de redactie

(18/11) Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

(18/11) Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bedrijven bundelen hiervoor vaak hun krachten in associaties waarin één chemisch element centraal staat. Zo’n associatie laat dan een lijst met chemische verbindingen onderzoeken door een gespecialiseerd labo.

De in Brussel gevestigde Internationale Antimoonassociatie klopten voor de toxiciteitsbepaling aan bij VITO en het chemische analysebedrijf ECTX uit Hasselt.

Antimoon, een zwaar metaal met chemisch symbool Sb, wordt gebruikt in batterijen en led-verlichting, brandvertragers en als katalysator in de productie van pet-flessen.

De toxiciteit van antimoon is onder meer onderzocht met zogeheten bioelutietesten. Daarbij werd gekeken hoe toxisch een metaal kan zijn als het zich oplost in bijvoorbeeld maagsap.

‘Bij metalen gaat de toxiciteit vaak samen met het oplossend vermogen’, zegt Kristof Tirez van VITO. ‘Als je de stof binnenkrijgt en hij lost op, dan verspreidt hij zich door het lichaam.’

De uitloging van een tiental antimoonverbindingen werden in een gesimuleerde maagomgeving onderzocht. De elutietesten werden uitgevoerd en de nauwkeurige concentratiebepaling van de verschillende ‘antimoongroepen’ werd geïdentificeerd.

De identificatie van de verschillende verbindingen werd uitgevoerd met een techniek genaamd vloeistofchromatografie. Daarbij worden moleculen, afhankelijk van hun chemische en fysische eigenschappen, met minuscule kolommen uit een mengsel gefilterd. Nadien vertelt een massaspectrometer welke verbindingen er in dat mengsel zaten, en in welke concentratie.

Deze aanpak zorgt voor efficiëntie en kosteneffectiviteit en vermindert ook de noodzaak van experimentele testen op proefdieren. Op basis van dit onderzoek zullen veiligheidslimieten en drempelwaarden worden bepaald voor gebruik in de industrie en verspreiding op de commerciële markt in Europa. << (Lydia Heida) (foto: VITO)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

MultiMechanics overgenomen door Siemens

Siemens blijft op overnamepad. Het bedrijf heeft onlangs software-ontwikkelaar MultiMechanics overgenomen en voegt nu ook materiaalmodellering toe aan zijn al uitgebreid gamma.

Besix onderzoekt Egyptisch ”Waste to Energy” project

Joint venture van Besix en Orascom Construction hebben met het Egyptische New Urban Communities Authority (NUCA) een MoU voor een "Waste to Energy" project in Egypte ondertekend.

Philippe Alboort van ArcelorMittal is Energiemanager van het Jaar

Tijdens het Energik Energy Manager of The Year-event werden 3 prijzen uitgereikt: 'Junior Energy Manager of the Year', 'Academic Energy Manager of the Year' en 'Energy Manager of the Year'.

Energieopslag- en distributie in het Vlaamse Regeerakkoord

Energie-expert Ronnie Belmans (EnergyVille) neemt sprekers en deelnemers mee in de energiekansen, uitdagingen en visies alsook de nieuwe ontwikkelingen in een markt met verschillende spelers

Würth Belux installeert zonnedak met 978 zonnepanelen

Insaver, een dochterbedrijf van Luminus gespecialiseerd in zonnepanelen en isolatie, voerde de installatie uit. Zij plaatsen 978 zonnepanelen op het dak van Würth Belux in Turnhout.

Elysia wint zesde editie Deloitte’s Technology Fast 50

Na het Fast 50 Business Forum, event rond innovatie en technologie voor de Belgische disruptor community, werd tijdens een award-uitreiking bekend gemaakt dat Elysia de Fast 50 aanvoerde.

3 stappen voor de communicatie tijdens CMMS-implementatie - whitepaper

Voor, tijdens én na de implementatie van een CMMS is interne communicatie een belangrijke factor. Voor zowel het creëren van draagvlak als het vergaren van informatie.

Nanomaterialen inzetten voor behandeling van ziektes

Doel is om een op licht gebaseerde evenknie te ontwikkelen van PET/CT of PET/MRI-scans voor het maken van moleculaire en structurele afbeeldingen gerelateerd aan diverse aandoeningen.

Partners