Kernafvalbeheer en nieuwe generatie reactoren (deel 6)

Economie 30/09/2019 16:09:16

In dit laatste deel van het verslag van Koen Mortelmans over de jongste Euratom-conferenties Fisa en Euradwaste in het Roemeense Pitesti wordt bekeken of O&O samengaat met demoplants.

Lees hieronder verder   
Verwant

Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

Interne reorganisatie Elia afgerond

Onderzoek naar haalbaarheid elektrificatie industriële gasketels

Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

AB InBev brouwerijen werken weldra met 100% hernieuwbare elektriciteit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET-BE - In dit deel gaan we in op de vraag of onderzoek naar vierde generatie nucleaire systemen en demo-plants eigenlijk wel samengaan. Hierbij besteden we aandacht aan Roemenië (Alfred) en België (Myrrha).

Vloeibaar metaalgekoelde reactoren spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een vierde generatie nucleaire systemen. Niet alleen maken ze efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen maar ze verminderen ook het volume en de levensduur van kernafval. Vloeibaar lood, lood-bismutlegeringen en vloeibaar natrium zijn kandidaten voor het koelen van dergelijke reactoren.

Eerder al, in de jaren zeventig en tachtig, gebruikten Russische onderzeeërs koeling door vloeibaar lood-bismut. De initiatiefnemers van het Europese project Alfred (Advanced Lead Fast Reactor European Demonstrator) zijn ervan overtuigd dat de lead fast reactor-technologie (LFR) op relatief korte termijn de mogelijkheid biedt om commercieel levensvatbare, op LFR gebaseerde kleine modulaire of grote reactoren in te zetten.

Daarom willen ze in Roemenië een Europese LFR-demonstrator bouwen. Ze zijn ook van plan deze reactor voor onderzoek te gebruiken. Voor Roemenië is dit een belangrijk project, omdat de politieke opinie er een belangrijke rol weggelegd ziet voor de nucleaire sector in de energietransitie vanaf 2030.

Alfred
Als strategische stimulans kan Alfred ook helpen om de braindrain waaraan het land momenteel lijdt te stoppen. Volgens de prognoses kan de reactor over zo’n vijftien jaar gereed zijn. "We hebben 68 Roemeense bedrijven geïdentificeerd met competenties om in dit project samen te werken", zei Teodor Chirica (Roemeens nucleair Forum Romatom).

"42 van hen toonden al interesse. Vandaag werken er 11.000 mensen in de nucleaire industrie in ons land. We kunnen dit aantal optrekken met nog eens 8.000 nieuwe banen, voornamelijk in de bouw.”

Myrrha
In België zal lood-bismutkoeling worden gebruikt door Myrrha (Multifunctionele hYbrid Research Reactor voor hightech-toepassingen). Beide projecten hebben verschillende besturingsomgevingen.

Alfred gebruikt zo puur mogelijk lood bij 480°C terwijl Myrrha een legering van lood en bismut bij 320°C aanwendt. Deze legering is een eutectium. Het smeltpunt van dit eutectium is lager dan de smeltpunten van beide componenten afzonderlijk.

Myrrha wordt het eerste prototype van een kernreactor, aangedreven door een deeltjesversneller. Dit verbetert de veiligheid, omdat de massa van het splijtingsmateriaal subkritisch is en de kettingreactie onmiddellijk stopt zodra het ‘gaspedaal’ wordt losgelaten. De eerste delen van Myrrha, de deeltjesversneller en de bestralingsstations, zouden in 2026 operationeel moeten zijn, de volledige installatie in 2033.

Voorzichtig zijn
Alfred kondigde aan dat het open staat voor samenwerking met Amerika en met China. Hamid Aït Abderrahim, projectdirecteur van Myrrha, gaf hier tijdens een conferentie-workshop kritiek op. "We moeten heel voorzichtig zijn bij het verlenen van vrije toegang tot kennis die we met Europese en nationale financiering ontwikkelden.

We moeten ook heel voorzichtig zijn met China. Zodra een technologie een industrieel niveau bereikt, kan China veel sneller vooruit dan wij dat kunnen. Kijk wat er is gebeurd met fotovoltaïsche panelen. We hebben veel overheidsgeld uitgegeven aan subsidies, maar sinds de markt matuur, worden de meeste panelen uit China geïmporteerd."

Aït Abderrahim maakt zich ook zorgen over het dubbele gebruik van een reactor voor onderzoek en demonstratie. "Een onderzoeksreactor zoals Myrrha is specifiek ontworpen voor onderzoek, met een grote flexibiliteit in werking.

Hij kan ook medische isotopen produceren. Maar wanneer je een reactor ontwerpt om de efficiënte productie van elektriciteit aan te tonen, moet dat ook het uiteindelijke doel zijn van uw optimalisatie-inspanningen." << (Koen Mortelmans)

Link naar deel 1 van deze artikelenreeks
Link naar deel 2 van deze artikelenreeks
Link naar deel 3 van deze artikelenreeks
Link naar deel 4 van deze artikelenreeks
Link naar deel 5 van deze artikelenreeks


Foto-impressie:
(klik op de foto voor een grotere weergave)

Alfred T. Chirica (links) - Hamid Aït Abderrahim (rechts)

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

Barbro Melgert, adjunct hoogleraar Immunologie aan het UMCG/RUG, is gespecialiseerd in longziekten en onderzoekt microplastics in het binnenmilieu van huizen. Met opvallend resultaat.

LHCb-experiment vindt nieuwe hints voor afwijkingen bekende deeltjesfysica

Een analyse van metingen aan botsende protonen uit de LHC-versneller suggereert dat elektronen, muonen en tau-deeltjes ook in hun interactie met andere deeltjes verschillen, naast hun massa.

Laserpionier gaat voluit voor precisie

“Steeds de limieten opzoeken van wat met laser haalbaar is, is wat ons het best beschrijft”, zegt Paul Raymaekers die in 1988 Raytech oprichtte. Laser werd nog als disruptieve technologie gezien.

Nieuwe methoden voor bodemkartering dankzij drones

De UCLouvain en Centre Spatial de Liège hebben nieuwe dronedetectiemethoden ontwikkeld voor het in kaart brengen van de belangrijkste bodemeigenschappen met hoge ruimtelijke resolutie.

Haven van Zeebrugge kende vorige jaar 14% groei

Het totaal aantal verscheepte goederen lag op 45,8 miljoen ton, waarbij groei zich aftekende in alle belangrijke sectoren: roll-on/roll-off, vloeibaar aardgas, nieuwe wagens en containers.

2,4 miljoen euro voor onderzoek organische elektronica

UHasselt-professor Koen Vandewal ontvangt van de EU een ERC Consolidator beurs van 2,4 miljoen euro voor onderzoek naar nieuwe inzichten en toepassingen rond organische elektronica.

Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

Van 5G wordt naast de creatie van zo’n 22 miljoen jobs tegen 2035, ook veel economische output verwacht. Denk aan het massale ontwaken van het Internet of Things (IoT).

Early Bird registratie Asset Performance 4.0 nu open

BEMAS organiseert van 10 tot en met 12 juni 2020 de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. Het beloven drie leerrijke en stevig gevulde dagen te worden.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners