Start-up AdditiveLab winnaar van Formnext Start-up Challenge

Economie 30/09/2019 12:28:35

Naast deze Belgische start-up vielen ook Exponential Technologies (Letland), Glassomer (Duitsland), Laser Melting Innovations (Duitsland) en Spectroplast (Zwitserland) in de prijzen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Oostende wil referentiestad voor internationale drone innovatie worden

VUB-onderzoekers ontwikkelen nieuwe generatie optische computers

Succesvolle test nieuwe 5G/6G antennetechnologie

Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

Luchthaven Charleroi past Smart Parking en Crowd Monitoring toe

Port of Antwerp krijgt innovatief netwerk

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Ingenieursdebat: Implementatie Industrie 4.0

Ingenieurshuis - Antwerpen

maandag 18 november 2019

Inzicht in lastechniek

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 18/11/2019 tot 16/12/2019

Kwaliteitsmanagement

Europahotel - Gent

dinsdag 19 november 2019

Seminarie: Ethiek van techniek

Koninklijke Militaire School - Brussel

dinsdag 19 november 2019

Welding Week 2019

Flanders Expo Gent

van 19/11/2019 tot 21/11/2019

ie-net-lezing futurist Richard van Hooijdonk

Congrescentrum Ter Elst - Edegem

woensdag 20 november 2019

Keuze van de redactie

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

(5/11) Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

(31/10) Digitalisering topprioriteit voor Nederlandse en Belgische bedrijven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Al deze winnaars konden de internationale jury bekoren met hun innovaties, die inzicht bieden op de toekomst van Additive Manufacturing (AM).

  • AdditiveLab ontwikkelde simulatiesoftware voor de additieve productie van metalen componenten. Een krachtige mechanische analyse maakt gebruik van een geavanceerde, multi-schaal simulatiebenadering om resterende spanningen en vervormingen laag voor laag te voorspellen. Dit stelt de gebruikers in staat om problematische regio's te identificeren en aan te pakken.

  • Exponential Technologies gebruikt geavanceerde AI- en machine learning-algoritmen om zowel de meest geschikte machineconfiguraties voor laserbewerking, additieve productie en CNC-bewerking, als geoptimaliseerde materiaalmixen te bepalen en op die manier een aanzienlijke tijdswinst te realiseren.

  • Glassomer is gespecialiseerd in 3D-glasprinttechnologie met behulp van stereolithografie. Het jonge bedrijf testte en produceerde (op kleine schaal) een speciaal silica nanocomposiet met als doel om nieuwe additieve technologieën te ontwikkelen voor de massaproductie van glas. Dit maakt de structurering van zuiver kwartsglas mogelijk waardoor dit volledig compatibel is met de vereisten van optica en fotonica.

  • Laser Melting Innovations (LMI) presenteerde een goedkope metaalprinter voor kleine en middelgrote ondernemingen. De prijs kon verlaagd worden door dure componenten te elimineren.

  • Spectroplast, spin-off van het gerenommeerde Zwitserse Federale Instituut voor Technologie, is gespecialiseerd 3D-printen van siliconen volgens de industrie-standaard.

Deze winnaars worden onder andere beloond met een gratis, volledig uitgeruste beursstand op Formnext (van 19-22/11/2019), waar zij hun innovaties kunnen tonen in de Start-Up Area. << (Guy Leysen) (foto: © Mesago - Mathias Kutt)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Toepassing TPC in spuitgietproduct werkt - techniek

Het Nederlandse spuitgietbedrijf Alligator Plastics slaagde erin om een voorgevormde geometrie uit TPC in een matrijs te omspuiten. De toepassing van TPC’s in een spuitgietproduct werkt dus.

VUB-onderzoekers ontwikkelen nieuwe generatie optische computers

De onderzoeksgroep Applied Physics van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een nieuwe generatie optische computers ontwikkeld, de zogenaamde Coherent Ising machines.

Gerecycleerd materiaal te weinig gebruikt bij productie nieuwe producten

Uit een studie over hoe ver de Belgische kunststofindustrie staat in de circulaire economie blijkt dat de recyclage van kunststoffen in België sinds 2006 met 54% gestegen is.

DP World verlaagt CO2-voetafdruk door inzet hybride containerliften

Onlangs kwamen 10 van in totaal 19 nieuwe hybride straddle carriers aan op de Antwerp Gateway terminal van DP World. De aankoop maakt deel uit van een investering van 197 miljoen euro.

Rittal shelter solutions veroveren de markt - techniek

Rittal Belgium vierde onlangs de levering van de 500ste AAC-shelter aan een tevreden klant. De shelters beschermen apparatuur en installaties tegen externe factoren en bieden vele voordelen.

Bijzondere supergeleider dankzij vrij hangende laagjes

Supergeleiding verdwijnt bij blootstelling van het materiaal aan een sterk magneetveld. Rijksuniversiteit Groningen ontdekte dat de zogeheten Ising supergeleiding daar tegen is beschermd.

Leuven’s onderzoek ontrafelt hoe ziekenhuisbacterie hartklep infecteert

Onderzoekers van het Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie (KU Leuven) en UZ Leuven kunnen nu verklaren hoe de ziekenhuisbacterie zich aan een hartklep vasthecht.

Nieuwe pilootfabriek helpt productiebedrijven bij digitalisering

In Hasselt en Luik kunnen voortaan in een realistisch nagebouwde industriële omgeving, samen met specialisten van Sirris, hun eigen ‘productielijn van de toekomst’ gebouwd en getest worden.

Carlo Gavazzi lanceert nieuwe I/O-link smart configurator

De SCTL55 is de nieuwe draagbare, zelfaangedreven en gebruiksvriendelijke slimme configurator voor IO-Link-sensoren die gemakkelijke en snelle toegang tot sensorgegevens mogelijk maakt om sensorparameters overal en altijd te beheren. Het 5,5-inch HD-touchscreen biedt toegang tot diagnotische tools. >>

Partners