‘Pelikaandrone’ bewaakt waterkwaliteit (+video)

TU Delft heeft een nieuwe drone ontwikkeld voor het snel en goedkoop nemen van verse watermonsters, die gecombineerd wordt met een meetinstrument voor directe analyse van de waterkwaliteit.

Trefwoorden: #algen, #analyse, #blauwalg, #camera, #CytoSense, #drone, #duiken, #flowcytometer, #hyperspectraal, #labo, #luchtopnames, #meetinstrument, #micro-organismen, #scan, #TU Delft, #waterdicht, #waterkwaliteit, #watermonsters

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Watermonsters worden nu nog handmatig vanaf de wal of een vaartuig genomen en naar het labo gestuurd voor microscopisch onderzoek. Het transport van een monster naar het labo kan de kwaliteit van het monster echter negatief beïnvloeden.

Ook is deze methode relatief kostbaar en arbeidsintensief. Bovendien verandert de waterkwaliteit zo snel dat het wenselijk is om vaker te kunnen meten.

Om sneller en vaker water te bemonsteren zonder extra kosten, ontwikkelde de TU Delft een waterdichte drone die automatisch kan landen op, en zelfs kan duiken in, het water.

Op deze ‘Pelikaandrone’ wordt een hyperspectrale camera gemonteerd voor luchtopnames, waarmee actuele monsternamepunten voor de drone worden bepaald. De drone landt vervolgens op deze locaties op het water en neemt een aantal monsters.

Deze monsters worden na terugkeer van de drone automatisch en direct geanalyseerd in een CytoSense, een flowcytometer die algen en andere micro-organismen scant en fotografeert.

Binnen een aantal minuten worden tienduizenden organismen gescand en duizenden gefotografeerd. De gegevens worden automatisch verwerkt en naar een online portaal ge-upload. Hiermee wordt verslechtering van het monster zoveel mogelijk voorkomen.

In de afgelopen maanden zijn verscheidene testvluchten uitgevoerd in een kleine recreatieplas nabij Leiden en onlangs bemonsterde de Pelikaandrone het Markermeer. De data van deze testen worden door wetenschappers gevalideerd met andere bronnen.

Het Pelikaandrone project is een initiatief van Rijkswaterstaat, het MAVLab van de TU Delft en CytoBuoy, met als doel het vergaand automatiseren van watermonitoring. Mapture.AI levert het laadstation voor dit project.

Op dit moment is het alleen nog mogelijk om een monster van de oppervlakte te nemen, maar het plan is om de drone op termijn ook te laten duiken. Specifiek wordt er in dit project gericht op blauwalg problematiek, maar de technologie is breed inzetbaar.


Video: