Productie eerste gecertificeerd duurzaam acrylonitril

Econitrile van AnQore is de eerste duurzame, op grote schaal geproduceerde acrylonitril, op basis van propeen en ammoniak uit duurzame bronnen die van SABIC en OCI-Nitrogen afkomstig zijn.

Trefwoorden: #acrylonitril, #AnQore, #Chemelot, #econitrile, #OCI-Nitrogen, #SABIC

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - AnQore )

ENGINEERINGNET.BE - Een uitgebreid scala aan materialen, zoals ABS, koolstofvezel, acrylamide, acrylvezel, polyolen, speciale harsen, nitrilrubbers, speciale hulpstoffen en farmaceutische producten, zijn met Econitrile op een duurzamere manier te produceren.

Uit een recente Life Cycle Assessment-studie, uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht, blijkt dat de nieuwe grondstof een 60% lagere CO2-voetafdruk heeft in vergelijking met het conventionele acrylonitril van AnQore. Dit komt door de veel lagere voetafdruk van de duurzame grondstoffen en de inherente energie die wordt gegenereerd in het productieproces.

Econitrile wordt geproduceerd in de fabriek op het Chemelot terrein in het Nederlandse Geleen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande fabriek, mensen en processen. Om die reden wijken de producteigenschappen niet af van het acrylonitril dat al decennia lang geproduceerd wordt.

SABIC en OCI-Nitrogen zijn beiden ook gevestigd op Chemelot. Ze garanderen het duurzame karakter van hun chemicaliën door grondstoffen, zoals bio-nafta en biogas, te gebruiken voor de productie van ammoniak en propeen. Dit in overeenstemming met de ISCC+ -richtlijnen.

Robert Claasen, directeur Chemelot, licht toe: “We zijn trots dat AnQore en SABIC, beide gevestigd op de Chemelot-site, hun samenwerking uitbreiden en de inspanningen bundelen om een veel duurzamer product toe te voegen aan hun portfolio. Deze duurzame acrylonitril past in de ambitie van Chemelot om de meest duurzame, meest veilige en meest concurrerende chemie-site in Europa worden."

Chemelot kwam in mei 2019 nog negatief in het nieuws toen bleek dat drie aldaar gevestigde fabrieken, waaronder Fibrant en AnQore, samen de bulk van het industriële lachgas in Nederland uitstoten, aldus het NRC. Deze emissies hoeven in Nederland niet geregistreerd te worden, maar dragen wel bij aan het broeikasklimaat.