Hackathon rond ontwikkelen mariene dataproducten

EMODnet, VLIZ en imec organiseerden onlangs een tweede hackathon rond open mariene data, waarin multidisciplinaire teams innovatieve oplossingen ontwikkelden voor de blauwe samenleving.

Trefwoorden: #CMEMS, #EMODnet, #hackaton, #ICES, #imec, #machine learning, #mariene data, #Open Sea Lab, #VLIZ

Lees verder

Techniek

( Foto: EMODnet )

ENGINEERINGNET.BE - 70 deelnemers uit 19 landen namen van begin september deel aan het Open Sea Lab II in Gent. De deelnemers werden geïntroduceerd in de maatschappelijke uitdagingen op vlak van klimaatverandering en limieten in natuurlijke hulpbronnen.

De rol van de oceaan in de aanpak van deze problemen werd extra benadrukt. De teams werden uitgenodigd om datagebaseerde oplossingen te ontwikkelen rond drie uitdagingen: blauwe economie, Blue Society & Oceaangeletterdheid en bescherming en beheer van het mariene milieu, inclusief klimaatverandering.

Mariene data werden hiervoor verstrekt door ICES, CMEMS en EMODnet. 30 coaches van deze organisaties, alsmede VLIZ en imec, boden 24 uur per dag ondersteuning. 16 teams volgden onder meer workshops over machine learning, datavisualisatie en gebruikerstesten.

De winnaar van Open Sea Lab 2019 was team ILVO met hun interactieve beoordelingsinstrument voor visbestanden, zodat ook niet-specialisten visserijgegevens begrijpen en kunnen interpreteren.

Op de tweede plaats stond het team Digital Twin North Sea II met hun interactieve visualisatietool dat de gevolgen van het bouwen van windmolenparken over de tijd laat zien om zo een meer holistische besluitvorming te ondersteunen.

De derde plaats ging naar team Byte Bear voor hun interactieve educatieve app: keuzes die mensen in hun dagelijks leven maken worden gekoppeld aan de milieu-impact van deze activiteiten, gevisualiseerd door een avatar van een ijsbeer.

De VLIZ-prijs ging naar team CODeFISH voor hun tool om in de nabije toekomst beslissingsondersteuning voor de visserij te bieden.

De OVH-prijzen gingen naar team CODeFISH, team Finding Demo (een mix van VLIZ- en OBIS-medewerkers) voor hun instrument om duikers te helpen bij het registreren en rapporteren van waarnemingen van invasieve soorten, en team OILBUSTERS voor hun openbare olievlekdetectieservice.

De Greenbridge Award ging naar team Changing Seas voor hun educatieve augmented reality-app om gezinnen te helpen verantwoorde keuzes te maken om het mariene milieu te beschermen.