Hackathon rond ontwikkelen mariene dataproducten
Bedrijfsnieuws 26/09/2019 15:47:06
EMODnet, VLIZ en imec organiseerden onlangs een tweede hackathon rond open mariene data, waarin multidisciplinaire teams innovatieve oplossingen ontwikkelden voor de blauwe samenleving.
Heidi Rakels: “Hou het simpel maar niet té” - topingenieur
3D-printing: duur en van mindere kwaliteit? - opinie
Cegeka heeft KPN Consulting overgenomen
Innovatiehub wil Europees referentiepunt worden voor IoT en AI
ERC Consolidator Grant voor ontwikkeling nieuwe generatie kwantumcomputers
2 miljoen euro voor AI- en digitaliseringsprojecten bij hogescholen
>> Meer verwant nieuwsGezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)
Ramada Plaza - Antwerpen
dinsdag 17 december 2019
Bruggenbouw: ontwerp en berekening
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 19/12/2019 tot 14/05/2020
Essentiële bouwstenen voor een connected gebouw
Hendrik Consciencegebouw - Brussel
dinsdag 14 januari 2020
Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’
Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde
maandag 27 januari 2020
Machinery safety awareness training
Pilz Academy - Roeselare
dinsdag 28 januari 2020
Postgraduaat in de Vastgoedkunde
Leuven - Kortrijk
van 30/01/2020 tot 1/12/2020
(12/12) Groei Fanuc Benelux aanleiding tot investering in nieuw bedrijfspand
(11/12) 2X scherper beeld door combinatie microscopietechnieken
(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn
(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer
(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen
(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - 70 deelnemers uit 19 landen namen van begin september deel aan het Open Sea Lab II in Gent. De deelnemers werden geïntroduceerd in de maatschappelijke uitdagingen op vlak van klimaatverandering en limieten in natuurlijke hulpbronnen.
De rol van de oceaan in de aanpak van deze problemen werd extra benadrukt. De teams werden uitgenodigd om datagebaseerde oplossingen te ontwikkelen rond drie uitdagingen: blauwe economie, Blue Society & Oceaangeletterdheid en bescherming en beheer van het mariene milieu, inclusief klimaatverandering.
Mariene data werden hiervoor verstrekt door ICES, CMEMS en EMODnet. 30 coaches van deze organisaties, alsmede VLIZ en imec, boden 24 uur per dag ondersteuning. 16 teams volgden onder meer workshops over machine learning, datavisualisatie en gebruikerstesten.
De winnaar van Open Sea Lab 2019 was team ILVO met hun interactieve beoordelingsinstrument voor visbestanden, zodat ook niet-specialisten visserijgegevens begrijpen en kunnen interpreteren.
Op de tweede plaats stond het team Digital Twin North Sea II met hun interactieve visualisatietool dat de gevolgen van het bouwen van windmolenparken over de tijd laat zien om zo een meer holistische besluitvorming te ondersteunen.
De derde plaats ging naar team Byte Bear voor hun interactieve educatieve app: keuzes die mensen in hun dagelijks leven maken worden gekoppeld aan de milieu-impact van deze activiteiten, gevisualiseerd door een avatar van een ijsbeer.
De VLIZ-prijs ging naar team CODeFISH voor hun tool om in de nabije toekomst beslissingsondersteuning voor de visserij te bieden.
De OVH-prijzen gingen naar team CODeFISH, team Finding Demo (een mix van VLIZ- en OBIS-medewerkers) voor hun instrument om duikers te helpen bij het registreren en rapporteren van waarnemingen van invasieve soorten, en team OILBUSTERS voor hun openbare olievlekdetectieservice.
De Greenbridge Award ging naar team Changing Seas voor hun educatieve augmented reality-app om gezinnen te helpen verantwoorde keuzes te maken om het mariene milieu te beschermen. << (Lydia Heida) (foto: EMODnet)