Kernafvalbeheer en nieuwe generatie reactoren (deel 3)

Economie 25/09/2019 15:21:36

Dit is het 3de artikel uit deze reeks, waarbij Koen Mortelmans verder verslag uitbrengt van de jongste Euratom-conferenties Fisa en Euradwaste in het Roemeense Pitesti.

Lees hieronder verder   
Verwant

Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

Interne reorganisatie Elia afgerond

Onderzoek naar haalbaarheid elektrificatie industriële gasketels

Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

AB InBev brouwerijen werken weldra met 100% hernieuwbare elektriciteit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Johan Andersson van de Zweedse Nuclear Fuel and Waste Management Company was het ermee eens dat het belangrijk is om eigen Europese competenties op te bouwen, met name voor het beheer van radioactief afval.

"Dit moet het ons mogelijk maken de ideale bergings- en opslaglocaties te vinden en stelt ons in staat om er heel open over te communiceren, zodat er geen onrust ontstaat."

Zweden, dat al twee reactoren buiten gebruik stelde, heeft dan ook enige ervaring terzake. Hij maakt zich geen zorgen over de Europese financiering. "Vanuit ons Zweedse oogpunt is het financieringsbedrag niet belangrijk. Het gaat erom dat de Europese projectfinanciering interactie met andere onderzoekers creëert. Dit is een sleutelaspect dat nergens elders te vinden is."

De Zweedse expert en voormalig IAEA-directeur Hans Forsström is het daarmee eens. "Het Euratom-programma blijft zeer belangrijk, ondanks het feit dat meer dan 90% van de financiering voor onderzoek en ontwikkeling nationaal is. Het helpt om onderzoek en ontwikkeling te coördineren en kennis en ervaringen te delen en kruisbestuiving te bevorderen tussen koplopers en landen die meer tijd (tot na 2050) vergen.

Qua kennisontwikkeling moeten alle landen mee blijven, maar het lange tijdsverloop van de bouw én de exploitatie van de bergingsfaciliteiten -meer dan honderd jaar- leggen een belangrijke druk op kennisbeheer en beschikbaarheid van bekwame mensen op de lange termijn. Bovendien is verspilling geen erg sexy thema. Om een volgende generatie jonge mensen aan te trekken, zijn O&O-incentives onmisbaar."

Michel Pieracini (Electricité de France) benadrukt het belang van praktische kennisoverdracht van de generatie die als jonge ingenieurs de bouw van het huidige nucleaire park meemaakte en nu met pensioen gaat. "Dit patrimonium is zeer divers: sinds 2010 hebben we negen reactoren van vier verschillende typen op zes verschillende locaties buiten gebruik gesteld."

Eurad
Forsström maakt ook een vergelijking met Indië. "In Indië weet elke onderzoeker precies waar zijn werk in de strategie van de Indiase natie past. Wij in Europa toonden de individuele wetenschappers niet het brede beeld van hun inspanningen. Desondanks stelde het bestaan van een Europees financieringssysteem hen in staat om samen te werken en goed onderzoek te verrichten.”

In dit perspectief besteedden deelnemers met managementfuncties veel aandacht aan de informatie over het nieuwe Europese financieringskader voor het beheer van radioactief afval. In plaats van veel kleine O&O-projecten financiert de Europese Commissie nu één groot programma: Eurad, dat op een Europese Gezamenlijke Programmering (EJP) zal steunen.

Eurad zal de meeste door de EU gefinancierde projecten voorstellen, plannen en beheren. Ook zullen vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld worden betrokken. In een volgende stap worden afvalproducenten opgenomen. In een eerste ronde zal Eurad zeven O&O-samenwerkingsprojecten, twee strategische studies en drie kennisbeheerprojecten runnen.

Administratie
"Tijdens de conferentie kregen we een belangrijke hoeveelheid informatie over Europese financiering", zegt onderzoeker Zbynek Hlavac van het Tsjechisch onderzoekscentrum Rez.

"Deze kennis kan zeer nuttig voor ons zijn. Pas recentelijk stapten we in de Cori (Cement-organics-radionuclide Interactions) Eurad-werkpakketten. Nu zijn we op zoek naar geschikte onderwerpen voor Tsjechische bedrijven.

We merkten dat verschillende projecten tientallen instellingen tellen en dat verschillende instellingen aan een groot aantal projecten deelnemen. Dat vergt dat ze zich op een specifieke en efficiënte administratie kunnen verlaten.” << (Koen Mortelmans)

Brexit geen probleem
De Brexit was dit jaar geen onderwerp tijdens de conferenties. "Het nucleaire thema is ingewikkeld, maar niet politiek gevoelig zoals de Iers-Ierse grens", legde William Nuttall (Open University, UK) uit. "Ik denk dat het mogelijk is een soort associatie tussen het VK en Euratom tot stand te brengen."

Euradwaste
Euradscience is een groeiend netwerk voor onderzoeksorganisaties die het beheer van radioactief afval in Europa wetenschappelijk bestuderen. Op dit moment heeft het 28 leden, die veertien landen vertegenwoordigen. “Zijn ontstaan is een logisch gevolg van de marktevolutie", stelde Christophe Bruggeman van het SCK•CEN (Belgisch Nucleair Onderzoekscentrum).

"We evolueerden van afzonderlijke contracten met individuele partners naar grote aantallen contracten met veel partners die op zeer lange termijn werken. We willen dat de onderzoekscentra als individuele partners erkend worden en geloofwaardigheid verwerven voor onafhankelijk wetenschap." <<

Link naar deel 1 van deze artikelenreeks
Link naar deel 2 van deze artikelenreeks
Link naar deel 4 van deze artikelenreeks
Link naar deel 5 van deze artikelenreeks
Link naar deel 6 van deze artikelenreeks

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

Barbro Melgert, adjunct hoogleraar Immunologie aan het UMCG/RUG, is gespecialiseerd in longziekten en onderzoekt microplastics in het binnenmilieu van huizen. Met opvallend resultaat.

LHCb-experiment vindt nieuwe hints voor afwijkingen bekende deeltjesfysica

Een analyse van metingen aan botsende protonen uit de LHC-versneller suggereert dat elektronen, muonen en tau-deeltjes ook in hun interactie met andere deeltjes verschillen, naast hun massa.

Laserpionier gaat voluit voor precisie

“Steeds de limieten opzoeken van wat met laser haalbaar is, is wat ons het best beschrijft”, zegt Paul Raymaekers die in 1988 Raytech oprichtte. Laser werd nog als disruptieve technologie gezien.

Nieuwe methoden voor bodemkartering dankzij drones

De UCLouvain en Centre Spatial de Liège hebben nieuwe dronedetectiemethoden ontwikkeld voor het in kaart brengen van de belangrijkste bodemeigenschappen met hoge ruimtelijke resolutie.

Haven van Zeebrugge kende vorige jaar 14% groei

Het totaal aantal verscheepte goederen lag op 45,8 miljoen ton, waarbij groei zich aftekende in alle belangrijke sectoren: roll-on/roll-off, vloeibaar aardgas, nieuwe wagens en containers.

2,4 miljoen euro voor onderzoek organische elektronica

UHasselt-professor Koen Vandewal ontvangt van de EU een ERC Consolidator beurs van 2,4 miljoen euro voor onderzoek naar nieuwe inzichten en toepassingen rond organische elektronica.

Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

Van 5G wordt naast de creatie van zo’n 22 miljoen jobs tegen 2035, ook veel economische output verwacht. Denk aan het massale ontwaken van het Internet of Things (IoT).

Early Bird registratie Asset Performance 4.0 nu open

BEMAS organiseert van 10 tot en met 12 juni 2020 de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. Het beloven drie leerrijke en stevig gevulde dagen te worden.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners