Kernafvalbeheer en nieuwe generatie reactoren (deel 2)

Economie 24/09/2019 12:29:47

Dit is het 2de artikel uit deze 6-delige reeks. Koen Mortelmans brengt verder verslag uit van de jongste Euratom-conferenties Fisa en Euradwaste, die doorgingen in het Roemeense Pitesti.

Lees hieronder verder   
Verwant

Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

Interne reorganisatie Elia afgerond

Onderzoek naar haalbaarheid elektrificatie industriële gasketels

Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

AB InBev brouwerijen werken weldra met 100% hernieuwbare elektriciteit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - "Predisposal -voorverwerking- wordt een nieuwe pijler in het Euratom-programma", legde de Zweedse voormalig IAEA-directeur Hans Forsström (foto onderaan links) uit tijdens de Euradwaste-conferentie in Pitesti.

“Tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend. Verdere verbeteringen in het karakteriseren, compacteren en behandelen van afval zijn haalbaar. Dit kan leiden tot nog meer veiligheid en commerciële winst."

Opgemerkt wordt dat nucleaire veiligheid en het beheer van radioactief afval niet meer het exclusieve terrein zijn van nucleaire en technische specialisten. "Sociale wetenschappers willen aanwezig zijn in alle projecten waarbij het maatschappelijk middenveld betrokken is," merkte Euratom-beleidsmedewerker Christophe Davies op. "Daarom moet de inbreng van niet-technische belanghebbenden gedefinieerd worden. Euratom kan daarbij helpen een ??synergie te realiseren en de nodige kennis over te dragen."

“Het monitoren van de bergingsactiviteiten is niet louter een technisch gebeuren," beaamt Forsström. "De betrokkenheid van maatschappelijke vertegenwoordigers was zeer nuttig. Het is zinvol om bij een verdere en intensievere deelname van maatschappelijke belanghebbenden een monitoringprogramma te overwegen."

Bouw competentie
"We kunnen ervoor kiezen leiders te zijn in kernenergietechnologieën of om intelligente consumenten te worden van Russische of Chinese technologie", zegt Martin Murray (foto onderaan rechts) van het UK Environment Agency.

"In beide scenario's hebben we ons eigen onafhankelijk onderzoek nodig, om de impact van nucleaire ongevallen te evalueren, bijvoorbeeld. Dit is ook belangrijk voor landen die geen kernsystemen gebruiken. Want ook zij kunnen door ongevallen in nabijgelegen landen worden getroffen.”

Murray is lid van het wetenschappelijk en technisch comité van Euratom. Dit orgaan is in 1957 opgericht om onafhankelijk wetenschappelijk en technisch advies te verstrekken aan de Europese Commissie. "We moeten in staat zijn om tegen 2050 een koolstofvrije economie te creëren", stelt hij.

"Er wordt vaak gezegd dat de weg naar een operationele fusiereactor nog eens veertig jaar zal vergen. Binnen de horizon van 2050 blijven op kernsplitsing gebaseerde reactorsystemen een belangrijke technologie. Daarom blijft ook parallel onderzoek naar splijtingstechnologie noodzakelijk."

"Onderzoeksbudgetten zijn echter beperkt en er zullen keuzes gemaakt moeten worden wat prioriteit heeft in de onderzoeksfinanciering. Er is een consensus over het belang van radio-isotopen voor medisch gebruik. Het belang van synergieën tussen kernfusie, medische en andere onderzoeksprogramma's is niet te ontkennen.”

Verschillende reactoren die medische isotopen produceren, worden ouder en naderen het einde van hun operationele leven, waarschuwt Murray. "In 2018 zijn sommigen van hen stilgelegd voor onderhoud. Deeltjesversnellers kunnen niet het volledige scala aan noodzakelijke isotopen produceren." Hij denkt dat er in Europa nieuwe, gespecialiseerde reactoren nodig zullen zijn.

"Isotopen met een korte halveringstijd kunnen niet over lange afstanden worden getransporteerd. Ook landen die geen kerncentrales willen, willen wel toegang tot medische isotopen!" << (Koen Mortelmans) (foto's Fisa - Euradwaste)

Klik hier om deel 1 van deze artikelenreeks van Koen Mortelmans te lezen.
Link naar deel 3 van deze artikelenreeks
Link naar deel 4 van deze artikelenreeks
Link naar deel 5 van deze artikelenreeks
Link naar deel 6 van deze artikelenreeks


Foto-impressie:
(klik op de foto voor een grotere weergave)

Voormalig IAEA-directeur Hans Forsström (links) - Martin Murray van het UK Environment Agency (rechts)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

Barbro Melgert, adjunct hoogleraar Immunologie aan het UMCG/RUG, is gespecialiseerd in longziekten en onderzoekt microplastics in het binnenmilieu van huizen. Met opvallend resultaat.

LHCb-experiment vindt nieuwe hints voor afwijkingen bekende deeltjesfysica

Een analyse van metingen aan botsende protonen uit de LHC-versneller suggereert dat elektronen, muonen en tau-deeltjes ook in hun interactie met andere deeltjes verschillen, naast hun massa.

Laserpionier gaat voluit voor precisie

“Steeds de limieten opzoeken van wat met laser haalbaar is, is wat ons het best beschrijft”, zegt Paul Raymaekers die in 1988 Raytech oprichtte. Laser werd nog als disruptieve technologie gezien.

Nieuwe methoden voor bodemkartering dankzij drones

De UCLouvain en Centre Spatial de Liège hebben nieuwe dronedetectiemethoden ontwikkeld voor het in kaart brengen van de belangrijkste bodemeigenschappen met hoge ruimtelijke resolutie.

Haven van Zeebrugge kende vorige jaar 14% groei

Het totaal aantal verscheepte goederen lag op 45,8 miljoen ton, waarbij groei zich aftekende in alle belangrijke sectoren: roll-on/roll-off, vloeibaar aardgas, nieuwe wagens en containers.

2,4 miljoen euro voor onderzoek organische elektronica

UHasselt-professor Koen Vandewal ontvangt van de EU een ERC Consolidator beurs van 2,4 miljoen euro voor onderzoek naar nieuwe inzichten en toepassingen rond organische elektronica.

Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

Van 5G wordt naast de creatie van zo’n 22 miljoen jobs tegen 2035, ook veel economische output verwacht. Denk aan het massale ontwaken van het Internet of Things (IoT).

Early Bird registratie Asset Performance 4.0 nu open

BEMAS organiseert van 10 tot en met 12 juni 2020 de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. Het beloven drie leerrijke en stevig gevulde dagen te worden.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners