Kernafvalbeheer en nieuwe generatie reactoren (deel 2)

Dit is het 2de artikel uit deze 6-delige reeks. Koen Mortelmans brengt verder verslag uit van de jongste Euratom-conferenties Fisa en Euradwaste, die doorgingen in het Roemeense Pitesti.

Trefwoorden: #Euradwaste, #Euratom, #Fisa, #kernenergie, #medische isotopen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - "Predisposal -voorverwerking- wordt een nieuwe pijler in het Euratom-programma", legde de Zweedse voormalig IAEA-directeur Hans Forsström (foto onderaan links) uit tijdens de Euradwaste-conferentie in Pitesti.

“Tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend. Verdere verbeteringen in het karakteriseren, compacteren en behandelen van afval zijn haalbaar. Dit kan leiden tot nog meer veiligheid en commerciële winst."

Opgemerkt wordt dat nucleaire veiligheid en het beheer van radioactief afval niet meer het exclusieve terrein zijn van nucleaire en technische specialisten. "Sociale wetenschappers willen aanwezig zijn in alle projecten waarbij het maatschappelijk middenveld betrokken is," merkte Euratom-beleidsmedewerker Christophe Davies op. "Daarom moet de inbreng van niet-technische belanghebbenden gedefinieerd worden. Euratom kan daarbij helpen een ??synergie te realiseren en de nodige kennis over te dragen."

“Het monitoren van de bergingsactiviteiten is niet louter een technisch gebeuren," beaamt Forsström. "De betrokkenheid van maatschappelijke vertegenwoordigers was zeer nuttig. Het is zinvol om bij een verdere en intensievere deelname van maatschappelijke belanghebbenden een monitoringprogramma te overwegen."

Bouw competentie
"We kunnen ervoor kiezen leiders te zijn in kernenergietechnologieën of om intelligente consumenten te worden van Russische of Chinese technologie", zegt Martin Murray (foto onderaan rechts) van het UK Environment Agency.

"In beide scenario's hebben we ons eigen onafhankelijk onderzoek nodig, om de impact van nucleaire ongevallen te evalueren, bijvoorbeeld. Dit is ook belangrijk voor landen die geen kernsystemen gebruiken. Want ook zij kunnen door ongevallen in nabijgelegen landen worden getroffen.”

Murray is lid van het wetenschappelijk en technisch comité van Euratom. Dit orgaan is in 1957 opgericht om onafhankelijk wetenschappelijk en technisch advies te verstrekken aan de Europese Commissie. "We moeten in staat zijn om tegen 2050 een koolstofvrije economie te creëren", stelt hij.

"Er wordt vaak gezegd dat de weg naar een operationele fusiereactor nog eens veertig jaar zal vergen. Binnen de horizon van 2050 blijven op kernsplitsing gebaseerde reactorsystemen een belangrijke technologie. Daarom blijft ook parallel onderzoek naar splijtingstechnologie noodzakelijk."

"Onderzoeksbudgetten zijn echter beperkt en er zullen keuzes gemaakt moeten worden wat prioriteit heeft in de onderzoeksfinanciering. Er is een consensus over het belang van radio-isotopen voor medisch gebruik. Het belang van synergieën tussen kernfusie, medische en andere onderzoeksprogramma's is niet te ontkennen.”

Verschillende reactoren die medische isotopen produceren, worden ouder en naderen het einde van hun operationele leven, waarschuwt Murray. "In 2018 zijn sommigen van hen stilgelegd voor onderhoud. Deeltjesversnellers kunnen niet het volledige scala aan noodzakelijke isotopen produceren." Hij denkt dat er in Europa nieuwe, gespecialiseerde reactoren nodig zullen zijn.

"Isotopen met een korte halveringstijd kunnen niet over lange afstanden worden getransporteerd. Ook landen die geen kerncentrales willen, willen wel toegang tot medische isotopen!"


(Koen Mortelmans) (foto's Fisa - Euradwaste)

Klik hier om deel 1 van deze artikelenreeks van Koen Mortelmans te lezen.
Link naar deel 3 van deze artikelenreeks
Link naar deel 4 van deze artikelenreeks
Link naar deel 5 van deze artikelenreeks
Link naar deel 6 van deze artikelenreeks