Vlaams Instituut voor de Zee kiest voor onderwater robotica

Met het nieuwe ‘Marine Robotics Centre’ toont het VLIZ hun ambitie om uit te groeien tot een internationale kennishub voor mariene robotica, waar 3 miljoen euro voor beschikbaar is.

Trefwoorden: #aquacultuur, #marien, #robotica, #scheepvaart, #visserij, #VLIZ, #windmolenpark, #zee

Lees verder

research

( Foto: VLIZ )

ENGINEERINGNET.BE - De afgelopen jaren is de exploitatie van zeewateren aanzienlijk toegenomen. Nieuwe gebruikers, met de offshore windmolenparken en aquacultuur als de belangrijkste exponenten, ontwikkelen zich naast traditionele sectoren als scheepvaart, visserij en zandwinning.

Daarnaast staan wetenschappers klaar om wereldwijde uitdagingen als klimaatverandering en zeespiegelstijging beter te begrijpen en oplossingen aan te reiken.

Intussen voltrekt zich op de achtergrond een technologische revolutie voor zeegaande activiteiten. De blauwe economie zet robotica en onderwatertechnologie steeds meer in voor grotere veiligheid bij werken op zee en de optimalisatie van productie en kostenefficiëntie.

Robotica laten wetenschappers toe grotere en diepere delen van de zeeën te bestuderen aan een hoger detailniveau. Met een slimme inzet van mariene roboticaplatformen kunnen onderzoekers nieuwe onderzoekslijnen en innovatietrajecten aansnijden.

Daarom besliste de Vlaamse overheid in te zetten op deze technologie en zo nieuwe impulsen te geven aan het mariene onderzoeks- en innovatielandschap.

Het Marine Robotics Centre (MRC) zal de nieuwe robotica beheren en noodzakelijke expertise opbouwen. Het centrum verschaft onderzoekers, maritieme bedrijven en innovatie-actoren toegang tot deze hoogtechnologische apparatuur.

Het MRC beschikt nu over drie zeegaande robots die autonoom of op afstand een waaier aan metingen kunnen verrichten: de Remotely Operated Vehicle ‘Zonnebloem’, de Autonomous Underwater Vehicle ‘Barabas’ en een Unmanned Surface Vehicle ‘Adhemar’.

De combinatie van de drie robots laat toe een waaier aan domeinen en disciplines te bedienen. Tevens voegt de inzet van mariene robotica een nieuwe dimensie toe aan de talrijke innovatieprojecten die nu worden uitgerold binnen de Vlaamse blauwe economie.

De aangekochte instrumenten laten het VLIZ Marine Robotics Centre toe om zich te richten op onder meer hoge-resolutie observaties, verbeterde ontsluiting van de zeebodem, toegang tot ondiepe gebieden, langdurige metingen en 4D-observaties van mariene processen.