VUB spin-off Axiles Bionics haalt 2,4 miljoen euro op

De financiële injectie wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een slimme bionische robotvoet voor mensen met een geamputeerde voet. Deze innovatie is een primeur voor België.

Trefwoorden: #AI, #Axiles Bionics, #biomechanica, #bionisch, #BruBotics, #prothese, #roboticalab, #robotvoet, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Huidige protheses zijn nog mijlenver verwijdert van het volwaardig vervangen van een verloren ledemaat.

Innovaties zijn schaars door het vernuft van het menselijk lichaam en de complexiteit om dit na te bootsen.

Axiles Bionics ontwikkelt technologie die de unieke combinatie van kracht en flexibiliteit van een menselijke enkel kan nabootsen. Deze spin-off borduurt voort op ruim 10 jaar onderzoek bij BruBotics, het roboticalab van de Vrije Universiteit Brussel, dat zich richt op geavanceerde robotica, artificiële intelligentie en menselijke biomechanica.

Deze unieke bionische technologie stelt geamputeerden in staat om op een normale manier te stappen in hun dagelijks leven, reageert onmiddellijk op de intentie van de gebruiker en compenseert de verloren beenspieren volledig.

Het opgehaalde kapitaal wordt gebruikt voor verder onderzoek en ontwikkeling van de bionische voet van Axiles Bionics, en vervolgens de klinische validatie en commercialisering.

“We geloven sterk dat geavanceerde robotica en artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen in het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen in de nabije toekomst,” zegt Felipe Gomez, Doctor in Artificiële Intelligentie (VUB) en mede-oprichter en CTO van Axiles Bionics.

Professor Dirk Lefeber, hoofd van BruBotics en jarenlang promotor van het onderzoek, en Prof. Bram Vanderborght zijn verheugd met de komst van Axiles Bionics. “Als onderzoekers ontwikkelen we aan een universiteit zeer geavanceerde prototypes, maar zelden worden dit nadien producten die ten dienste zijn van de maatschappij."

"We zijn dus zeer blij dat door het doorzettingsvermogen van het team deze prothese uit het labo komt en bruikbaar wordt voor geamputeerden.”

Ze benadrukken ook het innovatieve karakter van Axiles Bionics. “Wereldwijd zijn er slechts een 3-tal bedrijven die dergelijke geavanceerde enkelprothesen op de markt brengen. Het is dan ook een primeur dat we hier in Brussel een dergelijke spin-off kunnen starten.”


Lees ook een artikel dat in juni 2017 verscheen in Engineeringnet Magazine.