Heelal dijt sneller uit dan gedacht

Onderzoek & Wetenschap 19/09/2019 12:32:54

Een internationaal team van astronomen, met onder meer het Duitse Max Planck Institute for Astrophysics, heeft een nieuwe, hogere waarde gemeten voor de snelheid waarmee het heelal uitdijt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Natuurkundigen vragen zich af of een vijfde natuurkracht bestaat

Aerospace NDT-challenge 2019 gewonnen door UGent-MMS

CERN LHCb-detector kreeg silicium ’hart’

Koolstofmolecule met proton meest voorkomend in de ruimte?

Airbus test tandem-vliegen voor lagere emissie

Promotieonderzoek: bouw een Marsbasis met bacteriën

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Gezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)

Ramada Plaza - Antwerpen

dinsdag 17 december 2019

Bruggenbouw: ontwerp en berekening

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 19/12/2019 tot 14/05/2020

Essentiële bouwstenen voor een connected gebouw

Hendrik Consciencegebouw - Brussel

dinsdag 14 januari 2020

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

Keuze van de redactie

(12/12) Groei Fanuc Benelux aanleiding tot investering in nieuw bedrijfspand

(11/12) 2X scherper beeld door combinatie microscopie­technieken

(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn

(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De afstand tussen sterrenstelsels neemt toe sinds de oerknal van 13,8 miljard jaar geleden, doordat de ruimte uitdijt. Hoe verder een sterrenstelsel is verwijderd, hoe groter de snelheid waarmee het van ons af beweegt.

De Hubble-constante is de verhouding tussen de snelheid en de afstand. Voor sterrenkundigen is dit een essentiële eenheid om nauwkeurig afstanden in het universum te bepalen.

Die afstanden zijn weer belangrijk om in te schatten hoe helder of groot objecten zijn, wat sterrenkundigen helpt te begrijpen hoe het heelal zich heeft ontwikkeld.

Nu geven de verschillende manieren om de waarde van de Hubble-constante te meten, andere uitkomsten. Deze waarde wordt weergegeven in kilometer per seconde per megaparsec (3,3 miljoen lichtjaar).

De meest nauwkeurige bepaling is gemaakt door analyse van de kosmische achtergrondstraling. Dat gebeurde door de WMAP-missie, die een waarde van 71 km/s per megaparsec gaf, en met de Planck-missie, die uitkwam op ongeveer 67.

Dit kleine verschil maakt onderzoek aan details van de oorsprong en ontwikkeling van het heelal toch lastig. Andere technieken, gebaseerd op metingen aan supernova’s, leveren iets hogere waarden op.

In het nieuwe onderzoek werd gekeken hoe de zwaartekracht van twee verschillende sterrenstelsels het licht van objecten die erachter liggen afbuigt.

De stelsels werken als een zwaartekrachtlens. Via slimme rekenmethoden wisten zij de diameter van deze ‘lenzen’ te achterhalen. Hiermee konden zij de afstand tot beide lenzen nauwkeurig berekenen.

Dit leverde een nieuwe waarde op voor de Hubble-constante van 82 +/- 8 km/s per megaparsec, wat erop wijst dat het heelal sneller uitdijt dan werd aangenomen.

De onzekerheid in de schatting is toe te schrijven aan statistische onzekerheid, omdat twee zwaartekrachtlenzen zijn gebruikt. De onderzoekers gaan nu meer 'lenzen' inzetten.

Het resultaat lijkt te bevestigen dat er een systematisch verschil is tussen de waarde van de Hubble-constante per gehanteerde methode. Dit laat zien dat we de natuurkunde van het vroege heelal nog niet goed begrijpen. << (Lydia Heida) (foto: © Max Planck Institute for Astrophysics)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ontwikkeling nieuwe biologische oppervlakte-actieve stoffen

Het Frans-Belgische onderzoeksteam ValBran produceert oppervlakte-actieve stoffen met een hoge toegevoegde waarde uit zemelen, het omhulsel van tarwekorrels, voor onder meer Ecover.

ERC Consolidator Grant voor ontwikkeling nieuwe generatie kwantumcomputers

Clement Merckling, principal member of technical staff bij imec, krijgt van de Europese Research Council een prestigieuze Consolidator Grant voor de uitwerking van zijn project NOTICE.

Primeur: BAM past kunstmatige intelligentie toe bij betonverharding

Converge analyseerde een grote hoeveelheid data over betonverharding om een systeem te bouwen dat kunstmatige intelligentie inzet om het verhardingsproces van beton te voorspellen.

Slimme hekwerken beschermen Haven Oostende

Het Europese project PASSAnT lanceerde onlangs een nieuwe beveiligingstool voor havens: slimme hekwerken met sensoren die moeten voorkomen dat onbevoegden havens binnendringen.

Stefan De Poorter wordt nieuwe Service Manager bij Rittal Belgium

De 49-jarige Stefan De Poorter is kersvers Service Manager. Zijn volledige loopbaan speelde zich af binnen het service verhaal. Het Rittal Service Team begint aan een nieuw hoofdstuk.

2 miljoen euro voor AI- en digitaliseringsprojecten bij hogescholen

Er komen zes nieuwe projecten bij hogescholen met specifieke aandacht voor toepassingen van AI bij ondernemingen en non-profitorganisaties, die zelf hier niet actief onderzoek naar doen.

Wervingsactiviteit eerste kwartaal 2020 stabiliseert

Uit de nieuwe ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit op de arbeidsmarkt positief zal blijven in het eerste kwartaal van 2020. 7% plant aanwervingen en 2% afdankingen.

3DExperience Lab verwelkomt 15 nieuwe deelnemers

Tijdens een event in Parijs werden de 15 nieuwe startups en scale-ups bekendgemaakt, die zullen deelnemen aan het 3DExperience Lab, het innovatieprogramma van Dassault Systèmes.

Opra Turbines levert OP16 gasturbine voor offshore platform

Opra Turbines meldt dat het een order heeft ondertekend met Spirit Energy om één OP16-3B gasturbine generatorset te leveren voor het Markham J6A offshore platform. De gasturbine vervangt de bestaande Dresser Rand KG2-3C gasturbine. Deze nieuwe turbine heeft een ultralage emissie en is veel energiezuiniger. >>

Partners