Resultaten testproject autonoom varen voorgesteld
Economie 13/09/2019 10:49:35
Na verschillende maanden van testvaarten met een schaalmodel van een autonoom (onbemand en zelfsturend) binnenschip op de IJzer werden onlangs de testresultaten voorgesteld.
Slimme hekwerken beschermen Haven Oostende
De Lijn bestelt 200 extra hybride bussen bij VDL
Innovatief computermodel optimaliseert vrachtverkeer
Antwerpse haven wil goederenvervoer per spoor verdubbelen
Goederenvervoer tussen North Sea Port en achterland vooral via binnenvaart
Smartphone app voor vlotte toegang chauffeurs tot bedrijfssites
>> Meer verwant nieuwsGezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)
Ramada Plaza - Antwerpen
dinsdag 17 december 2019
Bruggenbouw: ontwerp en berekening
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 19/12/2019 tot 14/05/2020
Essentiële bouwstenen voor een connected gebouw
Hendrik Consciencegebouw - Brussel
dinsdag 14 januari 2020
Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’
Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde
maandag 27 januari 2020
Machinery safety awareness training
Pilz Academy - Roeselare
dinsdag 28 januari 2020
Postgraduaat in de Vastgoedkunde
Leuven - Kortrijk
van 30/01/2020 tot 1/12/2020
(12/12) Groei Fanuc Benelux aanleiding tot investering in nieuw bedrijfspand
(11/12) 2X scherper beeld door combinatie microscopietechnieken
(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn
(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer
(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen
(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Het autonoom vaartuig (de Cogge) legde meerdere keren succesvol testvaarten af van meerdere kilometers lang.
Onderweg ontweek het schip succesvol meerdere statische obstakels. Hiervoor maakte het schip gebruik van zijn geavanceerde sensoren om de omgeving te observeren om het volledig traject zonder menselijke inbreng te navigeren.
Om het vaartuig zelfsturend te maken, werd gebruik gemaakt van technologie ontwikkeld door de universiteiten van MIT en Oxford. De KU Leuven ontwierp op basis van die technologie software, die rekening houdt met de beperkte bewegingsruimte in de binnenvaart en een aandrijving zonder roer.
Professor Peter Slaets, KU Leuven. “De intelligentie van het vaartuig wordt gevoed door data afkomstig van navigatiesystemen zoals GPS maar ook door geavanceerde sensoren, lasertechnologie of een stereocamera. De onderzoekers aan wal monitoren het schip via een communicatienetwerk op basis van verschillende technologieën zoals 3G, 4G, wifi, radio. In noodgevallen kunnen ze de controle overnemen.”
Om autonoom varen commercieel op grote schaal mogelijk te maken moeten er wel nog een aantal stappen gezet worden. Gedetecteerde obstakels kunnen momenteel niet aan de huidige digitale kaarten toegevoegd worden en schepen kunnen die informatie ook niet onderling delen.
In een volgende fase wordt het autonoom schaalmodel getest in specifieke situaties zoals aanmeren of een sluis passeren. Daarna wordt overgegaan tot proefvaarten met een schip van het type Spits.
Het gebruikte schaalmodel is vijf meter lang, bedoeling is om deze technologie toe te passen op schepen van 38,5 meter lang met een vracht van 250 tot 400 ton, het equivalent van 10 tot 16 grote vrachtwagens. << (Guy Leysen) (foto: POM West-Vlaanderen)
ACHTERGROND
Het project ‘Autonoom varen in de Westhoek’ werd ingediend i.k.v. de GTI West-Vlaanderen binnen het EFRO programma. De Vlaamse Waterweg en copromotoren POM West-Vlaanderen en KU Leuven werken samen om het project te realiseren. De totale projectkost bedraagt 622.994 euro. <<