Connected Transport gedurende 12 weken getest

TNO gaat 10 trucks, uitgerust met verschillende sensoren, op vlak van brandstofverbruik, chauffeursgedrag en business case monitoren, terwijl ze hun dagelijkse ritten uitvoeren.

Trefwoorden: #Adaptive Cruise Control, #Advanced Driver Assistance Systems, #Connected Transport, #konvooi, #test, #TNO

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Connected Transport technologieën vinden hun weg steeds meer naar de logistieke sector in Nederland. In oktober 2018 werd in de Experience Week Connected Transport voor het eerst grootschalig met behulp van Adaptive Cruise Control (ACC) technologie door vrachtwagens in konvooi gereden.

In deze week lag de nadruk op sociale innovatie en het kennismaken van de chauffeurs met konvooi rijden. Voor het eerst werd er gereden met beladen voertuigen en professionele chauffeurs.

In de net gelanceerde testcampagne staat het in kaart brengen van de impact centraal: Waar en wanneer gebruikt de chauffeur de beschikbare Advanced Driver Assistance Systems technologieën?

Wat betekent ACC-konvooi rijden voor het brandstofverbruik? Hoe reageert de chauffeur op het gebruik van deze systemen? En wat is de business case voor logistiek dienstverleners?

Deze vragen beantwoordt TNO en haar partners met behulp van het meten aan de vrachtwagens en door interviews met chauffeurs en logistieke partijen in de komende maanden. De chauffeurs voeren ritten uit in de container- en bloemensector.

De proeven in de testcampagnes vormen een opmaat naar verdere connectiviteit en automatisering in het zware wegtransport; coöperatief rijden en truck platooning.

Door nu de impact in kaart te brengen van verschillende ‘basis-scenario’s’, is het mogelijk dat truck platooning technologie versneld en veilig in de maatschappij wordt uitgerold. Dit kan de verkeersveiligheid, doorstroming, duurzaamheid en logistieke efficiency ten goede komen, aldus TNO.

Partners in het project zijn: De Rijke Transport, DHL Global Forwarding, Getru Bedrijven, GVT Group of Logistics, Overbeek Int. Transport, Starmans Transporten, Van der Slot Transport, Hogeschool Rotterdam en Universiteit Twente.