Zicht op effectievere behandeling alvleesklierkanker

Onderzoekers van de Universiteit Twente (TechMed Centre) hebben ontdekt welk bestanddeel van de verdedigingswal rondom de tumor het best aangevallen kan worden: eiwit ITGA5.

Trefwoorden: #alvleesklier, #chemotherapie, #ITGA5, #kanker, #TechMed Centre, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: tashatuvango - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle kankersoorten. Na de (vaak late) diagnose overlijden de meeste patiënten al binnen enkele maanden.

De tumor operatief verwijderen is in veel gevallen niet mogelijk vanwege het risico op schade aan omliggende organen, en chemotherapie is vaak weinig effectief omdat het cytostaticum niet door een omliggende matrix heen komt, rondom de tumor.

Dit ‘desmoplastisch stroma’, een soort vezelachtig netwerk, kan zelfs veel meer ruimte gaan innemen dan de tumoren zelf.

Is het mogelijk om dat stroma te reduceren, zwakke punten te vinden in de verdedigingswal, was dus de vraag van professor Jai Prakash en zijn team.

Vergelijking van het tumorweefsel van zo’n 140 patiënten, bracht een duidelijk verband aan het licht tussen de overlevingskansen bij alvleesklierkanker en de aanwezigheid van het eiwit ITGA5.

Uitgebreide biologische experimenten toonden vervolgens aan dat het aanvallen van ITGA5 het stroma reduceert en daarmee de toegang tot de tumor verbetert.

Na een uitvoerige vergelijking in het lab, ontdekten de onderzoekers een korte eiwitsequentie van zeven aminozuren die zich in een groot eiwit, fibronectine geheten, in ons lichaam bevindt.

Eerste tests met de 3D ingekapselde tumorcellen in een petrischaaltje wijzen uit dat de korte sequentie AV3, samen met het cytostaticum, de tumor drastisch kan reduceren, met zeker 80%.

Vervolgonderzoek moet eerst uitwijzen hoe mensen reageren op het peptide, vervolgens op de combinatie van stoffen. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen gevonden voor toxische effecten van het peptide.

Na een goedkeuringstraject is het dan mogelijk om combinaties aan te bieden van het peptide en het cytostaticum. Prakash heeft AV3 gepatenteerd en inmiddels een onderneming, ScarTech Therapeutics, opgericht om het nieuwe medicijn gereed te maken voor de kliniek.

Hiervoor heeft hij ook een vroege-fase investering ontvangen van de Europese Commissie. Als verdere financiering mogelijk blijkt, kunnen eerste tests op menselijke proefpersonen plaatsvinden.