Zicht op effectievere behandeling alvleesklierkanker

Onderzoek & Wetenschap 9/09/2019 10:13:00

Onderzoekers van de Universiteit Twente (TechMed Centre) hebben ontdekt welk bestanddeel van de verdedigingswal rondom de tumor het best aangevallen kan worden: eiwit ITGA5.

Lees hieronder verder   
Verwant

DNA-bouwpakket alternatief voor dure industrieel geproduceerde antilichamen

Start-up MyCellHub haalt 1,1 miljoen euro op

CE markering voor interpretatie van longtest met Artificiële Intelligentie

Roche Diagnostics in zee met BlueHealth Innovation Center en imec.istart

Zicht op effectievere behandeling alvleesklierkanker

Siemens Healthineers introduceert eerste AI-applicatie in Europa

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

eHealth interoperabiliteits-standaarden (HL7/IHE/DICOM)

Bluepoint - Brussel

woensdag 18 september 2019

Kwaliteitsmanagement - ISO 9001:2015

NBN - Brussel

donderdag 19 september 2019

Postgraduaat Coöperatief ondernemen en management

Leuven

van 20/09/2019 tot 20/12/2019

Studiedag Energie-efficiëntie

Vlaams Parlement - Brussel

vrijdag 20 september 2019

Webinar: 7 innovatieve veiligheids­oplossingen

Pilz Webinar

vrijdag 20 september 2019

Overdrukbeveiliging in de procesindustrie en veiligheidskleppen

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 23/09/2019 tot 26/09/2019

Keuze van de redactie

(11/9) Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

(11/9) Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

(10/9) Werkgevers plannen personeelsuitbreiding in vierde kwartaal

(9/9) 2.640 zonnepanelen voor spaarbekkencentrale in Coo

(5/9) SAFIR-consortium test simultane dronevluchten in DronePort

(4/9) VINCI Energies heeft IZEN overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle kankersoorten. Na de (vaak late) diagnose overlijden de meeste patiënten al binnen enkele maanden.

De tumor operatief verwijderen is in veel gevallen niet mogelijk vanwege het risico op schade aan omliggende organen, en chemotherapie is vaak weinig effectief omdat het cytostaticum niet door een omliggende matrix heen komt, rondom de tumor.

Dit ‘desmoplastisch stroma’, een soort vezelachtig netwerk, kan zelfs veel meer ruimte gaan innemen dan de tumoren zelf.

Is het mogelijk om dat stroma te reduceren, zwakke punten te vinden in de verdedigingswal, was dus de vraag van professor Jai Prakash en zijn team.

Vergelijking van het tumorweefsel van zo’n 140 patiënten, bracht een duidelijk verband aan het licht tussen de overlevingskansen bij alvleesklierkanker en de aanwezigheid van het eiwit ITGA5.

Uitgebreide biologische experimenten toonden vervolgens aan dat het aanvallen van ITGA5 het stroma reduceert en daarmee de toegang tot de tumor verbetert.

Na een uitvoerige vergelijking in het lab, ontdekten de onderzoekers een korte eiwitsequentie van zeven aminozuren die zich in een groot eiwit, fibronectine geheten, in ons lichaam bevindt.

Eerste tests met de 3D ingekapselde tumorcellen in een petrischaaltje wijzen uit dat de korte sequentie AV3, samen met het cytostaticum, de tumor drastisch kan reduceren, met zeker 80%.

Vervolgonderzoek moet eerst uitwijzen hoe mensen reageren op het peptide, vervolgens op de combinatie van stoffen. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen gevonden voor toxische effecten van het peptide.

Na een goedkeuringstraject is het dan mogelijk om combinaties aan te bieden van het peptide en het cytostaticum. Prakash heeft AV3 gepatenteerd en inmiddels een onderneming, ScarTech Therapeutics, opgericht om het nieuwe medicijn gereed te maken voor de kliniek.

Hiervoor heeft hij ook een vroege-fase investering ontvangen van de Europese Commissie. Als verdere financiering mogelijk blijkt, kunnen eerste tests op menselijke proefpersonen plaatsvinden. << (Lydia Heida) (foto: tashatuvango - 123RF)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Resultaten testproject autonoom varen voorgesteld

Na verschillende maanden van testvaarten met een schaalmodel van een autonoom (onbemand en zelfsturend) binnenschip op de IJzer werden onlangs de testresultaten voorgesteld.

7 miljoen euro EU-subsidie voor innovatieve warmtebatterij (+video)

De Nederlandse TU Eindhoven en TNO hebben een batterij ontwikkeld die het mogelijk maakt om duurzaam opgewekte energie op een goedkope en efficiënte manier op te slaan.

Basisopleiding kwaliteitsmanagement ISO 9001:2015 - uitnodiging

ISO 9001 biedt een praktisch kader om een kwaliteits­management­systeem (KMS) op te zetten en te laten certificeren. Zo ga je efficiënter te werk en verhoog je de tevredenheid bij je klanten.

Terminaloperator BCTN neemt North Sea Port op in netwerk

BCTN, uitbater van ‘inland container terminals’, gaat North Sea Port dagelijks bedienen met binnenschepen en sluit zo aan bij de zeehavens Rotterdam, Antwerpen en Zeebrugge.

Internationale oefening moet toezicht op nucleaire ontwapening verbeteren

Op de site van het SCK•CEN in Mol is een tiendaagse internationale oefening gestart om meettechnieken voor kernontwapening te testen en te vergelijken, waaraan tien landen meedoen.

Moving Automation Event focust op impact Artificiële Intelligentie

Het Moving Automation Event is een initiatief van EPLAN Software & Services, Hannecard, igus, Motix, NORD Aandrijvingen, Rittal, Sensor Partners, SMC Belgium en Vink.

Wat is het beste tegen veroudering van uw machinepark? - whitepaper

Uw machines draaien dag in dag uit op volle toeren. Een logisch gevolg hiervan is de veroudering van deze machines. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw machines het zolang mogelijk blijven doen?

Deloitte België boekt 11% omzetgroei en deed 1.100 aanwervingen

Professionele dienstverlener Deloitte België realiseerde voor boekjaar 2019 een omzet van 565 miljoen euro (+11%). Het deed meer dan 1.100 aanwervingen, waarvan een kwart met STEM-profiel.

Partners