Genomineerden voor Vlaamse PhD Cup 2019 bekend

Zestien onderzoekers gaan de uitdaging aan om hun doctoraat in drie minuten uit de doeken te doen en op die manier kans te maken op een opleiding aan de Vlerick Business School.

Trefwoorden: #ingenieur, #masterproef, #PhD Cup, #Scriptie

Lees verder

Nieuws

( Foto: PhDCup )

ENGINEERINGNET.BE - Wist u dat onze reislust ook in het plantenrijk voor een vakantie-uittocht zorgt? En dat homoseksualiteit nergens in West-Europa zo vaak bestraft werd als in laatmiddeleeuws Brugge? En hoorde u al van het bestaan van een cannabisallergie?

Het zijn maar drie thema’s uit de zestien intrigerende onderzoeken die de selectie van de vierde Vlaamse PhD Cup haalden. Via die wedstrijd roept Scriptie vzw wetenschappers op om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek met het brede publiek te delen.

Van aula naar concertpodium
“Wij, wetenschappers, onderzoeken heus niet alleen voor die kring collega’s uit het veld”, stelt geselecteerde Stefan Huygebaert, een kunsthistoricus die aan de Universiteit Gent bestudeert hoe de overheid kunst in de 19e eeuw inzette om het recht te legitimeren. Toch erkent hij dat de resultaten van onderzoek nog te vaak enkel die vakgenoten ter ore komen.

Daar wil de PhD Cup komaf mee maken. Het daagt wetenschappers uit om het publiek over hun onderzoek te informeren via een boeiende en begrijpbare presentatie van slechts drie minuten. Ze ruilen daarvoor het spreekgestoelte van hun vertrouwde universiteitsaula in voor het podium van een volle concertzaal.

Mediaschool
Via een vierdaags mediabad worden de 16 genomineerden klaargestoomd voor deze uitdaging. “Wetenschappers verrichten vaak erg complex onderzoek met heel wat feiten en data, wat het niet altijd even toegankelijk maakt.

Door hen onder meer de principes van storytelling bij te brengen, helpen we hen om hun werk aan ‘gewone’ mensen uit te leggen”, aldus VRT-journalist Tim Verheyden. Hij is een van de experten die de onderzoekers zullen leren hoe hun onderzoek helder te presenteren en persinterviews te trotseren.

Finale
De 8 kandidaten die het beste presteren tijdens de mediaschool verzekeren zich van een plaats in de finale op 6 oktober in de Brusselse BOZAR. Ze zullen er strijden onder het oog van de jury met onder meer Lieven Vandenhaute (Radio 1) en fysicaprofessor Vincent Ginis (Jonge Academie - VUB).

De inzet: een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School, een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen en heel wat media-aandacht voor het winnende onderzoek. Ook het publiek krijgt de kans om een publiekswinnaar aan te duiden. De finale is live bij te wonen en zal via een livestream te volgen zijn.

Selectie
Een tienkoppige jury selecteerde deze 16 onderzoekers uit 73 inzendingen:
Ine Decuyper (medisch wetenschapper, UAntwerpen), Lisa Demets (geschiedkundige, UGent), Leen Sevens (computerlinguïste, KU Leuven), Lien Desteghe (medisch wetenschapper, UHasselt – UAntwerpen), Heleen Vander Beken (taalpsychologe, UGent), Kristof Bal (chemicus, UAntwerpen), Maarten Muys (bio-ingenieur, UAntwerpen), Stefan Huygebaert (kunsthistoricus, UGent), Simon Geiregat (rechtswetenschapper, UGent), Aron Deneyer (bio-ingenieur, KU Leuven), Margot Bastin (psychologe, KU Leuven), Jonas Lembrechts (bioloog, UAntwerpen), Pieterjan Verhelst (marien bioloog, UGent), Elly Marcq (kankeronderzoeker UAntwerpen), Jonas Roelens (geschiedkundige UGent) en Ellen De Roeck (klinisch psychologe, VUB - UAntwerpen).


(Arnaud Zonderman)

Ontdek alle kandidaten en hun onderzoeken via www.phdcup.be