• 03/09/2019

CO2 besparen en de wettelijke richtlijnen volgen met Rittal

Vanaf 1 januari 2020 komt er onder andere een verbod op het gebruik van bepaalde koelmiddelen. Exploitanten van koelsystemen die met vragen zitten, kunnen terecht bij Rittal.

Trefwoorden: #CO2, #F-gassen, #koelmiddelen, #Rittal, #wetgeving

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Er treden ook een aantal nieuwe regels en voorschriften in voege voor het onderhoud en de etikettering van koel- en airconditioninginstallaties.

Dankzij gepersonaliseerd advies en een uitgebreide service maakt Rittal haar koeloplossingen toekomstproof. En dat betekent niet alleen voldoen aan de nieuwe F-gassen verordening maar ook de energie-efficiëntie verhogen.

De afbouw van het gebruik van gefluoreerde broeikasgassen is een bijzonder actueel probleem dat exploitanten van koelsystemen, waaronder autofabrikanten, stevig onder druk zet. Gefluoreerde broeikasgassen of F-gassen worden gebruikt als koelmiddel, onder andere in koelunits en airconditioninginstallaties.

In de toekomst zal de uitstoot van deze klimaatschadelijke stoffen geleidelijk aan verminderd moeten worden om hun impact op de opwarming van de aarde te beperken - hetzij door gerichte substitutie, hetzij door het gebruik van alternatieve technologieën.

Milieubescherming: F-gassen verordening
EU-verordening 517/2014 betreffende F-gassen die op 1 januari 2015 in werking trad, heeft tot doel de industriële emissie tegen 2030 met maar liefst 70% te verminderen, ten opzichte van 1990. Meer specifiek moet de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen in de EU tegen 2030 afgebouwd worden van 70 miljoen ton koolstofdioxide-equivalent (CO2e) tot 35 miljoen ton CO2e.

Concreet betekent dit dat er vanaf 1 januari 2020 een verbod komt op het gebruik van koelmiddelen met een GWP-waarde (Global Warming Potential) van 2500 of meer en dat er nieuwe en gewijzigde voorschriften komen voor onderhoud, service, lekdichtheidscontroles, certificering, verwijdering en etikettering van de desbetreffende koelsystemen.

Goedgekeurde koelunits en chillers
Het verbod op het gebruik van F-gassen en producten die deze gassen bevatten, doet heel wat vragen rijzen bij exploitanten van koelsystemen. Want welke van hun bestaande koelunits en chillers mogen ze nog gebruiken na 2020? Zij kunnen er echter op vertrouwen dat Rittal alle koeloplossingen al jarenlang ontwerpt in overeenstemming met de F-gassen voorschriften en hoeven dus geen verdere actie te ondernemen.

De Rittal koelunits en chillers werken met een hermetisch afgesloten koelcyclus en met goedgekeurde koelmiddelen, waardoor ze ook na 2020 zonder problemen kunnen gebruikt worden.

Rittal F-gascalculator biedt duidelijkheid
Met de inwerkingtreding van de F-gassen verordening zijn exploitanten van koelsystemen met een gedefinieerde hoeveelheid koelmiddel verplicht om regelmatig lekdichtheidscontroles uit te voeren. Met behulp van de Rittal F-gascalculator kan men eenvoudig bepalen in welke mate een bestaand systeem wordt beïnvloed door de gevolgen van de F-gassen maatregel.

Deze online tool berekent de GWP-waarde en het overeenkomstige CO2e op basis van het type en de hoeveelheid koelmiddel die wordt gebruikt. Het CO2e bepaalt de actie die de exploitant moet ondernemen om aan de maatregel te voldoen.

Zo werkt de Rittal F-gascalculator:
https://www.rittal.com/de_de/f-gase/rechner.php?lang=en

Vul alle systeemparameters in (zoals aangegeven op het typeplaatje), samen met het type koelmiddel en de vulhoeveelheid per circuit. Het resultaat is het CO2e van het systeem. Ook nog weergegeven: de toelaatbaarheid van bijvullen van koelmiddel in geval van lekkage en praktisch advies voor de werking van het huidige systeem.

Gepersonaliseerde assistentie
Als een echte servicepartner biedt Rittal het nodige advies voor alle gebruikers van koelsystemen. Van het bepalen van de werkelijke toestand van een installatie en het berekenen van de efficiëntie, over het opstellen van een actiegerichte aanbeveling en het bepalen van mogelijke besparingen tot het opzetten van een nieuw systeem met onderhoudscontract en het verwijderen van oude apparaten.

Rittal ondersteunt bedrijven met persoonlijk advies om zo alle mogelijke hindernissen rond de nieuwe richtlijnen en efficiëntiedoelstellingen te kunnen nemen. Klanten kunnen daarbij rekenen op kostentransparantie, gekwalificeerde onderhoudstechnici en garantieverlengingen.


Neem dus snel contact op met de Rittal Customer Service op +32 (0)9 353 91 45 of mail naar sales@rittal.be.

Meer informatie
Rittal nv/sa - +32 (0)9 353 91 11
marketing@rittal.be - www.rittal.be - www.friedhelm-loh-group.com

 Lees méér over: Rittal



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.