Fluxys sluit overeenkomst met Qatar voor LNG-terminal Zeebrugge

Qatar Terminal Limited (QTL) en Fluxys LNG hebben een LNG-dienstenovereenkomst op lange termijn ondertekend voor de LNG-terminal in Zeebrugge. QTL zal er LNG-schepen lossen tot 2044.

Trefwoorden: #Fluxys, #LNG, #LNG-terminal, #Qatar, #Zeebrugge

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluxys )

ENGINEERINGNET.BE - De LNG-diensten­overeen­komst op lange termijn die vandaag werd ondertekend, is het resultaat van een onder­schrijvings­venster van 30 april tot 24 mei 2019 voor diensten op de LNG-terminal in Zeebrugge na afloop van de huidige langetermijn-loscontracten vanaf 2023.

Saad Sherida Al-Kaabi, minister van Energie van Qatar en ook voorzitter en CEO van Qatar Petroleum: "We zijn ervan overtuigd dat we hiermee onze klanten in België en Europa ondersteunen doordat we hen toegang bieden tot betrouwbare LNG-leveringen uit Qatar die ze maximaal kunnen benutten."

De LNG-terminal in Zeebrugge in België werd in 1987 in gebruik genomen. Intussen is de terminal samen met de zone Zeebrugge in haar geheel uitgegroeid tot een centrale draaischijf voor het Noordwest-Europese gasnetwerk.

Door zijn ligging op een kruispunt van verschillende gasleidingen speelt de terminal een sleutelrol in de Europese aardgasbevoorrading. De totale capaciteit van zijn vier opslagtanks bedraagt 380.000 kubieke meter LNG en de jaarlijkse doorzetcapaciteit bedraagt 9 miljard kubieke meter aardgas.

Momenteel is een vijfde opslagtank in aanbouw met een capaciteit van 180.000 kubieke meter.


Op de foto: De overeenkomst werd in Brussel ondertekend door Saad Sherida Al-Kaabi (links), minister van Energie van Qatar en ook voorzitter en CEO van Qatar Petroleum, en Pascal De Buck (rechts), CEO en voorzitter van het directiecomité van Fluxys Belgium, in aanwezigheid van Marie-Christine Marghem (midden), Belgisch federaal minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling.