ADR-bekkens beschermen Oosterweel tegen gevaarlijke stoffen

In het kader van de Antwerpse Oosterweelwerken worden ADR-bekkens langs de snelweg in Zwijndrecht en Linkeroever aangelegd ter bescherming van het milieu en om de leefbaarheid te verbeteren.

Trefwoorden: #ADR, #ADR-bekken, #Antwerpen, #gevaarlijke stoffen, #Oosterweelverbinding

Lees verder

Nieuws

( Foto: oosterweelverbinding.be )

ENGINEERINGNET.BE - ADR verwijst naar een Europees verdrag waarin transport van gevaarlijke stoffen via de weg opgenomen is.

Het letterwoord is een afkorting van de Franse benaming voor dit verdrag oftewel accord Européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route. In dit verdrag worden verschillende veiligheidsrichtlijnen vooropgesteld.

Momenteel komen de gevaarlijke vloeistoffen bij een ongeval met ladingverlies in eerste instantie op de rijweg, in de naastliggende bermen en grachten terecht. Vloeistoffen kunnen dan verder in de bodem dringen, vermengen met het grondwater en/of in het oppervlaktewater terechtkomen.

Bij neerslag is er bijkomend ook een vermenging van de gevaarlijke vloeistof met het hemelwater en een versnelde afvoer naar het stroomafwaartse afwateringsstelsel.

In dit project is voorzien om neerslag op snelwegen en parallelwegen op te vangen in een gesloten afwateringssysteem. Dit systeem bestaat uit een netwerk van betonbuizen gekoppeld aan een ADR-bekken. In normale omstandigheden wordt het hemelwater afgevoerd via het buizensysteem en stroomt dit doorheen het ADR-bekken naar het afwaartse systeem.

Bij een incident met gevaarlijke vloeistoffen, wordt de normale doorstroming in het ADR-bekken afgesloten en wordt een opening naar een afzonderlijke opvangkelder geopend. Deze sturing kan zowel op afstand, als op het terrein gebeuren.

De gevaarlijke vloeistoffen komen op deze manier in de opvangkelder terecht die afgesloten is van de omgeving. Op deze manier worden de gevaarlijke vloeistoffen niet verder afgevoerd naar grondwater, bodem of oppervlaktewater.

Een stelsel bestaat niet enkel uit betonbuizen en een ADR-bekken, maar er worden ook zandvang, een KWS-afscheider en een bufferbekken met vertraagde afvoer voorzien. In dit projectgebied worden in totaal 7 ADR-stelsels voorzien.


Schematische voorstelling van het systeem: