Slimme vezels sporen gassen op

Onderzoekers van de Tufts-universiteit werken aan een procedé voor het spinnen van draden met optisch reagerende kleurstoffen. Deze worden dan verwerkt in kledij om gas te detecteren.

Trefwoorden: #amoniak, #gasdetectie, #Sirris, #textiel, #vezels

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Elektronische toestellen voor gasdetectie zijn vaak duur en moeilijk te bedienen. Daarom zochten en vonden de onderzoekers een eenvoudig en goedkoop alternatief.

Zij ontwikkelden vezels behandeld met kleurstoffen zoals MnTPP of bromothymol-blauw (BTB), die van kleur veranderen als zij blootgesteld zijn aan ammoniakdampen of methylrood (MR) dat reageert op waterstofchloride. De draden zijn behandeld met azijnzuur wat de grondstof doet zwellen en het oppervlak ruw maakt.

Zo ontstaat een betere binding met de kleurstof. Een laag polydimethylsiloxane (PDMS) is vervolgens aangebracht om het oppervlak waterafstotend, maar wel gas-doorlatend te maken. Deze PDMS-bekleding zorgt ervoor dat de captatie-eigenschappen kunnen behouden blijven zelfs na meerdere wasbeurten.

Testen hebben uitgewezen dat de behandelde draden gasconcentraties van 50 ppm kunnen detecteren. De betrouwbaarheid van deze tests is ook aangetoond in water waar de vezels opgeloste ammoniak konden detecteren. Voor een nog nauwkeurigere analyse wordt een app voorgesteld.

De wetenschappers willen zich nu focussen op een verruiming van het gamma van gedetecteerde gassen en slimme vezels verwerken in kledij voor de ontginning van petroleum en van gas, in de openbare gezondheid, het leger en bij reddingsoperaties.


(bron: Sirris) (figuur: Nature.com)

Klik hier voor de wetenschappelijke publicatie in Nature.com.