UZ Brussel breidt expertise in robot-geassisteerde ingrepen uit

In het Centrum voor Hart- en Vaatziekten werd onlangs voor het eerst een patiënt geopereerd met behulp van een robot. Zo kunnen de chirurgen nauwkeuriger werken en herstelt de patiënt sneller.

Trefwoorden: #chirurg, #operatie, #robot, #robotchirurgie, #robotgeassisteerd, #UZ Brussel

Lees verder

research

( Foto: UZ Brussel )

ENGINEERINGNET.BE - Het syndroom van Dunbar is een zeldzame aangeboren aandoening, waarbij de patiënt kampt met ernstige buikpijn veroorzaakt door het samendrukken van de ingewandsslagaders, met uiteindelijk zelfs ernstige vermagering en ondervoeding tot gevolg.

De enige manier om de symptomen van deze ziekte definitief op te lossen is een operatieve ingreep. De banden die op de ingewandsslagaders drukken worden losgemaakt en doorgeknipt om het bloed weer voldoende naar de ingewanden te laten stromen. Na de operatie verdwijnen de klachten van de patiënten.

“Robotchirurgie voor de behandeling van het syndroom van Dunbar heeft heel wat voordelen ten opzichte van een klassieke open operatie of laparoscopische technieken,” aldus professor Erik Debing, diensthoofd Vaatheelkunde en clusterhoofd van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten in het UZ Brussel.

"De chirurg die achter een console zit en via de camera een driedimensionaal zicht krijgt op het operatiegebied heeft via de robot een betere zichtbaarheid en kan daardoor nauwkeuriger werken. Daardoor herstelt de patiënt sneller en kan hij al na 1 à 2 dagen naar huis kan, tegenover pas na 5 à 7 dagen bij open chirurgie."


Heelkundige ingrepen met behulp van een robot worden in het UZ Brussel al langer toegepast op de diensten Gynaecologie, Urologie, Abdominale Heelkunde, Thoraxheelkunde en Plastische Heelkunde.