Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

Het Nederlandse studententeam Forze kwam tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen als tweede over de finish en versloegen verschillende conventionele benzine racewagens.

Trefwoorden: #race, #TU Delft, #waterstof, #waterstof-elektrische auto

Lees verder

Nieuws

( Foto: Hexashots )

ENGINEERINGNET.BE - Tussen 43 benzine aangedreven racewagens racete de Forze VIII van het Delftse studententeam, tijdens een 45 minuten durende strijd, naar een tweede plek.

Zhi Wei Cai, Team Manager: “We zijn enorm trots op onze prestatie van vandaag. Nog nooit eerder liet een waterstof aangedreven voertuig in een officiële race andere wagens achter zich, laat staan in een race tegen dit soort benzinewagens.”

De door studenten gebouwde Forze VIII is een waterstof-elektrische auto. Net als bij een batterij-elektrische auto worden de wielen aangedreven door elektromotoren die werken op elektriciteit.

Bij de waterstofwagen wordt de elektriciteit tijdens het rijden geproduceerd in de brandstofcel door waterstof uit de tank te combineren met zuurstof uit de buitenlucht, de enige uitstoot die hierbij vrijkomt is water. De auto is af te tanken binnen drie minuten.

Deze roze racewagen accelereert naar 100 km/h binnen 4 seconden en bereikt snelheden van boven de 210 km/h. Het maximale koppel dat de motoren kunnen leveren is 780 Nm. Ter vergelijking: de Ferrari 812 Superfast, een van de snelste modellen van de Italiaanse sportwagenbouwer, blijft steken op 718 Nm.

Studententeam Forze Hydrogen Electric Racing is al ruim 12 jaar bezig en heeft in die tijd acht auto’s gebouwd. De missie van het team is om waterstoftechnologie te promoten.