Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

De Wageningse universiteit (NL) werkt aan dunne coatings van vloeibare kristallen, die met elektra van vorm en functie veranderen, zodat vuil en zanddeeltjes van zonnepanelen afglijden.

Trefwoorden: #autoruit, #China, #coating, #Danqing Liu, #Dirk Broer, #dynamisch, #elektra, #energie, #glas, #Hanne van der Kooij, #laklaagjes, #laser, #LCD, #robots, #TU Eindhoven, #vloeibaar kristal, #vuil, #WUR, #zelfreinigend, #zonnepaneel

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Nu nog bevatten zonnepanelen een statische coating, waardoor ze vuil worden en de glazenwasser de panelen van tijd tot tijd moet reinigen om de opwekking van zonne-energie te garanderen.

De Wageningse onderzoeker Hanne van der Kooij werkt daarom aan bewegende laklaagjes die zonnepanelen en autoruiten schoon kunnen houden.

Tegelijkertijd werken Dirk Broer en Danqing Liu van de Nederlandse TU Eindhoven aan flinterdunne coatings op glas die bijvoorbeeld ramen schoon houden en aan coatings op robots waardoor hun vingers harder en zachter kunnen worden, zodat ze zowel een baksteen als framboos kunnen oppakken.

Vloeibare kristallen zijn het geheim van deze dunne flexibele laklaagjes. De meeste televisies hebben al zo’n liquid crystal display (LCD), ofwel vloeibaar kristalscherm.

Van der Kooij: ‘In ons onderzoek zitten de vloeibare kristallen vast in een dun hard laagje. Als je er hoogfrequente wisselstroom doorheen leidt, gaan de kristallen trillen en draaien en wordt het laklaagje zacht en beweeglijk.’

Maar deze dynamische coatings zijn duur en verbruiken veel energie. De Wageningse universiteit heeft met laserapparatuur deze wisselwerking nauwkeurig gemeten. Zo is ontdekt dat er drie stadia zijn tussen de stroomtoevoer en de vervorming van het materiaal.

In de eerste fase gaan de vloeibare kristallen onder invloed van elektra heel snel trillen, onafhankelijk van elkaar. In de tweede fase gaan de kristallen synchroon trillen. Daarmee maken ze het laklaagje zacht. In de derde fase vervomt de coating hierdoor.

Met deze kennis kunnen de onderzoekers in Eindhoven de wisselwerking tussen stroom en vloeibare kristallen finetunen, zodat meer elektra wordt omgezet in bewegingsenergie. Hierdoor worden de dynamische coatings goedkoper en energiezuiniger.

Toepassing van de techniek zit al in de pijplijn. De TU Eindhoven werkt samen met proeffabrieken in China waar deze dynamische coatings al op grotere schaal worden gemaakt.


(bron: WUR)