Satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen gelanceerd

De net gelanceerde, hypermoderne Europese lasercommunicatiesatelliet EDRS-C krijgt energie van een nieuwe generatie zonnepanelen: de ARA Mark 4, ontwikkeld door Airbus Defence and Space.

Trefwoorden: #Airbus Defence and Space, #ARA Mark 4, #EDRS-C, #lasercommunicatie, #satelliet, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Airbus Defence and Space )

ENGINEERINGNET.BE - Het European Data Relay Satellite system, kortweg EDRS, is ’s werelds eerste optische satellietcommunicatienetwerk in een geostationaire baan om de aarde.

Hierdoor kunnen Europese Sentinel-satellieten hun gegevens meteen versturen, in plaats van te moeten wachten tot een grondstation op aarde binnen bereik komt. EDRS ontvangt data via lasercommunicatie en stuurt deze direct door naar de grond.

Zo zijn observaties van bijvoorbeeld een overstroming, bosbrand of vulkaanuitbarsting binnen 15 tot 20 minuten beschikbaar voor hulpdiensten.

EDRS-C maakt als eerste missie gebruik van een nieuw type zonnepaneel, ontwikkeld door Airbus Defence and Space Netherlands: de Advanced Rigid Array (ARA) Mark 4. Deze panelen leveren 10 tot 12% meer energie per vierkante meter en zijn goedkoper en stijver dan hun voorgangers.

‘Ze moeten de extreme trillingen en het geluid van een lancering overleven. Aan de uiteinden van de panelen kan de belasting daarbij oplopen tot zo’n 40 tot 50 keer de zwaartekracht,' aldus Rob van Hassel (Airbus Defence and Space Netherlands).

'Vervolgens moeten de panelen in de ruimte jarenlang functioneren bij temperaturen die variëren van min 170 graden tot plus 100 graden Celsius.’

In de ontwikkeling van technologie voor ARA Mark 4 hield Airbus rekening met nog extremere omstandigheden (-210 tot +140 graden Celsius), zodat de zonnepanelen ook in te zetten zijn bij andere ruimtemissies.

Ook werd veel aandacht besteed aan modellen en analyses die voorspellen hoe de zonnepanelen zich onder verschillende omstandigheden gedragen.

Van Hassel: ‘We hebben al 8 nieuwe opdrachten voor ARA Mark 4 zonnepanelen binnengehaald. Van ESA missies voor planeetonderzoek en aardobservatie tot commerciële telecomcontracten en opdrachten voor NASA, zoals de panelen voor de nieuwe bemande capsule Orion en die van de Europa Clipper, een Amerikaanse wetenschappelijke satelliet die onderzoek gaat doen bij de planeet Jupiter en drie van zijn manen.’