Forse daling CO2-uitstoot van bedrijfswagens

Bedrijfswagens stoten momenteel 17% minder CO2 uit dan zeven jaar geleden, aldus hr-dienstverlener Acerta op basis van haar data voor meer dan 40.000 werkgevers.

Trefwoorden: #Acerta, #bedrijfswagen, #CO2, #hr-dienstverlener, #mobiliteitsbudget, #uitstoot

Lees verder

HR

( Foto: sidelnikov - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Aanleiding voor dit onderzoek is de discussie over vervuilende bedrijfswagens en het mobiliteitsbudget.

De bedrijfswagen aanwijzen als zondebok voor vuile lucht zou niet fair zijn, want feitelijk niet correct, constateert hr-dienstenbedrijf ACERTA na een analyse van haar data.

Er rijden namelijk meer niet-bedrijfswagens rond dan bedrijfswagens. Dirk Wijns, Director Acerta Consult: “De redenering dat de arbeidskrapte druk zou zetten op verloning en dat dat de salariswagen populairder zou kunnen maken, is niet correct."

"De groep van werknemers met een bedrijfswagen stagneert. Tegelijk kreeg de groeiende aandacht voor bewuster omgaan met mobiliteit op de arbeidsmarkt concreet vorm, onder meer via het mobiliteitsbudget en het stijgende gebruik van de fiets voor de woon-werkverplaatsing.”

Febiac, de federatie van de auto- en tweewielerindustrie in België en Luxemburg, noteerde over de in 2017 nieuw-ingeschreven auto’s een gemiddelde CO2-uitstoot van 119 voor particuliere wagens, tegenover een gemiddelde CO2-uitstoot van 112 voor bedrijfswagens, 6% lager dus.

Acerta stelt over alle bedrijfswagens in haar data die in 2018 rondreden – dus niet alleen de nieuwe - een gemiddelde CO2-uitstoot vast van 118. Dit is lager dan de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe particuliere wagens.

Tussen 2012 en 2019 is de CO2-uitstoot van bedrijfswagens almaar gedaald, met ongeveer 17% in totaal. Nieuwe wagens zullen steeds een lagere CO2-uitstoot hebben dan de vorige generatie.

Over 2017 rapporteert Febiac voor de auto een gemiddelde leeftijd van 8 jaar 11 maanden en 16 dagen. Wijns: “Bedrijfswagens zijn ‘jonger’ dan deze gemiddelde leeftijd, omdat ze om de 4 à 5 jaar worden vervangen.”

De verwachting voor het bedrijfswagenpark is dat de transitie naar elektrische en hybride wagens zal doorzetten, wat de prijs van een auto verder laat stijgen. Deze steeg tussen 2012 en 2018 met bijna 22%, van 24.793 euro naar 30.153 euro.