Pocketboer publiceert ’tips en tricks’ voor pocketvergisten

De voorbije jaren ontstonden bij landbouwers allerlei problemen bij gebruik van hun kleinschalige biogasinstallatie. De operationele groep 'Pocketboer' heeft nu oplossingen ontwikkeld.

Trefwoorden: #anaeroob, #beluchting, #biogas, #Biogas-e, #biomassa, #filter, #hernieuwbare energie, #installatie, #koolfilters, #landbouwers, #mest, #micro-organismen, #Pocketboer, #pocketvergisten, #reactor, #substraat, #vergist, #zuurstof, #zwavel

Lees verder

Techniek

( Foto: Vilt.be )

ENGINEERINGNET.BE - Pocketvergisting is een technologie waarmee bedrijfseigen biomassastromen, zoals runderdrijfmest, worden vergist om op het landbouwbedrijf hernieuwbare energie te produceren.

Dit gebeurt door middel van anaerobe vergisting. Anaeroob betekent dat het proces plaatsvindt in een zuurstofarme omgeving. Het organisch materiaal in het substraat wordt verminderd en omgezet in biogas door micro-organismen.

“In de jaren 2016 en 2017 werden bij de uitbating van kleinschalige biogasinstallaties op landbouwbedrijven uiteenlopende problemen vastgesteld”, aldus Biogas-E, het platform voor anaerobe vergisting.

In 2017 werd daarom de Operationele groep ‘Pocketboer’ opgericht, om oplossingen te ontwikkelen. Met de steun van het Departement Landbouw & Visserij en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

“De groep dient hoofdzakelijk als overleg- en netwerkplatform, waarbij uitbaters leren van elkaars ervaringen, installaties vergelijken en samen op zoek gaan naar oplossingen om zo hun eigen installatie te optimaliseren”, klinkt het bij Biogas-E.

“Alle kennis die de groep vergaard heeft, wordt nu gebundeld op één poster. Handig voor iedereen die aan de slag wil met een kleinschalige biogasinstallatie. Op deze poster staan alle tips & tricks van en voor pocketboeren.”

De poster kwam tot stand via de samenwerking van de kerngroepleden van Pocketboer: Inagro, Boerenbond, Innovatiesteunpunt, Hooibeekhoeve, Innolab, Biogas-E en vijf à zes uitbaters die een voortrekkersrol opnemen.

Eén van de tips gaat over hoe je het best zwavel in het biogas aanpakt. Dat kan op twee manieren: via beluchting of met behulp van actieve koolfilters.

Het toevoegen van een beperkte hoeveelheid zuurstof, zorgt ervoor dat bacteriën in de reactor waterstofsulfide omvormen tot elementaire zwavel, wat geen corrosie veroorzaakt. De filter houdt het zwavel dan weer vast wanneer het gas de filter passeert.