Synthetische huid laat robots zweten

Geïnspireerd door de huid van levende wezens ontwikkelt TU/e-onderzoeker Danqing Liu slimme oppervlaktes, die onder invloed van licht en elektra meermaals stoffen afgeven en weer opnemen.

Trefwoorden: #Danqing Liu, #huid, #robots, #sensoren, #synthetisch, #TU Eindhoven, #zweten

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven - Danqing Liu )

ENGINEERINGNET.BE - Afscheiding is in de natuur een veel voorkomend verschijnsel. Denk aan de menselijk huid die olie afscheidt om ons lichaam te beschermen, of zweet om de lichaamstemperatuur te reguleren.

Onderzoeker Danqing Liu van de TU Eindhoven gaat slimme synthetische oppervlakten maken, die onder invloed van licht of elektrische velden meerdere malen vloeistoffen afscheiden en weer opnemen.

Het gecontroleerd afgeven van vloeistof speelt een grote rol in zelfreinigende systemen, waar het afgegeven smeermiddel het vermogen om vocht op te nemen reguleert, en voorkomt dat zich allerlei vuil aan het oppervlak hecht.

Ook is het bruikbaar in biomedische toepassingen, zoals huidpleisters die het vochtgehalte reguleren of langzaam antibiotica afgeven om wonden te genezen.

In de afzienbare toekomst zijn slimme oppervlakten zelfs in te zetten als synthetische huid voor robots. Vooral bij mensachtige robots waar de vereiste torsie een groot beroep doet op hun motoren, is de opgewekte hitte een fikse beperking voor hun prestaties.

Momenteel lossen ingenieurs dat op met ventilatoren of grote radiatoren, die de robots een stuk zwaarder en groter maken. Door een kunsthuid kunnen robots zweten, afkoelen en beter functioneren.

Met haar brede achtergrond in verschillende disciplines, variërend van electrical engineering tot werktuigbouwkunde en scheikundige technologie, probeert Liu het gat te vullen tussen moleculaire wetenschappen (oals synthetische organische chemie) en materiaalkunde.

“Ik ontwikkel nieuwe materialen zoals siliconen, hydrogels en vloeibare kristalpolymeren op submicrometer-schaal”, legt ze uit. "Deze materiaal kunnen externe prikkels waarnemen en erop reageren, middels ingebouwde sensorsystemen."

"De laatste zijn ofwel intrinsiek aanwezig in de materialen zelf, of ze worden erin geïntegreerd in de vorm van optische, elektrische of chemische sensoren."