Elia zet nieuwe stap in Antwerps Brabo-project

Netbeheerder Elia startte eind juli met het trekken van de elektriciteitsdraden (geleiders) tussen de linker- en rechteroever van de Schelde in de Antwerpse haven.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #elektriciteit, #Elia, #Schelde

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De afgelopen maanden werden twee nieuwe masten gebouwd van maar liefst 192 meter hoog. Hiertussen worden nu elektriciteitsdraden getrokken. Deze werken zouden tegen eind 2019 voltooid moeten zijn.

In totaal worden er 6 elektriciteitsdraden (geleiders) en 2 aardingskabel getrokken. De geleiders, die de elektriciteit transporteren, kruisen de Schelde over een afstand van ongeveer 1 km en komen op een hoogte van minimum 100 m boven de Schelde te hangen, zodat het scheepvaartverkeer zonder problemen kan blijven doorgaan.

Het verbinden van de masten op linker- en rechteroever gebeurt in drie fasen. Eerst worden de twee masten met elkaar verbonden met trekkoorden. Daarna worden deze vervangen door stalen trekkabels.

Tijdens de laatste fase worden de stalen trekkabels door de definitieve elektriciteitsdraden en aardingskabels vervangen. De elektriciteitsdraden worden aan de mastarmen vastgemaakt door middel van isolatorkettingen.

Deze Scheldeoversteek kadert binnen het Brabo-project, dat het hoogspanningsnet in en rond de Antwerpse haven versterkt. Het project bestaat uit drie fasen, waarvan momenteel fase twee in uitvoering is. Daarbij versterkt netbeheerder Elia de bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen Zandvliet, Lillo en Liefkenshoek.

Brabo is noodzakelijk om tegemoet te komen aan de verhoogde vraag naar energie in en rond de Antwerpse haven en om extra productie-eenheden op het net te kunnen aansluiten. Daarnaast laat dit project ook meer interconnectiemogelijkheden met Nederland toe.


(foto's: Elia)