Plannen voor hightech observatorium voor zwaartekrachtgolven

Een consortium van Belgische, Duitse en Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen plant in Nederlands-Limburg, +/-300 meter onder de aardkorst, de bouw van een Einstein Telescope.

Trefwoorden: #Einstein telescoop, #ETPathfinder, #UAntwerpen, #zwaartekrachtgolven

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens dit internationale project willen wetenschappers zwaartekrachtgolven gaan monitoren. Dit zou in de toekomst ook de industrie ten baat komen.

In het begin van de twintigste eeuw voorspelde Alfred Einstein in zijn relativiteitstheorie het bestaan van zwaartekrachtgolven, fluctuaties in de kromming van de ruimtetijd. In 2015 werden die zwaartekrachtgolven voor het eerst waargenomen.

Het leverde de drie betrokken wetenschappers twee jaar later de Nobelprijs voor natuurkunde op. Zwaartekrachtgolven staan sindsdien volop in de belangstelling. Het leidde zelfs tot een nieuw wetenschappelijk onderzoeksgebied: de zwaartekracht-astronomie.

Nick van Remortel, professor fysica op de Universiteit Antwerpen.: “Om die zwaartekrachtgolven te monitoren maken we gebruik van telescopen, waarvoor een specifieke infrastructuur met hoogtechnologische lasers nodig is en met ondergrondse tunnels die zelfs in dichtbevolkte gebieden kunnen gerealiseerd worden..”

Een Belgisch-Duits-Nederlands consortium heeft concrete plannen om in de Nederlands-Limburgse bodem de Einstein Telescope te realiseren. Dat project zou kaderen in de nieuwe ESFRI Roadmap (European Strategy Forum on Research Infrastructures).

Als het consortium het haalt (er is ook nog een andere locatie in de running) zouden de werken aan de tien tot vijftien kilometer lange tunnels rond 2025 van start zou kunnen gaan, zodat ET in 2032 live kan gaan. In 2021 hakt Europa de knoop definitief door.

van Remortel: “In de aanloop naar onze kandidatuur willen wij reeds een hypermoderne onderzoeksfaciliteit, de ‘ETpathfinder’, bouwen in Maastricht. Die infrastructuur moet uitgroeien tot een internationaal centrum voor onderzoek naar zwaartekracht-astronomie, hogeprecisiemeettechnieken, seismische isolatie, meet-en-regelsoftware, cryogene techniek en (kwantum)optica.”

De financiering hiervan gebeurt met middelen uit het Europese Interreg-programma, aangevuld met startkapitaal van de Nederlandse en Vlaamse Overheden, de betrokken provincies en universiteiten.

Van Remortel: “Er zal vooral aan fundamenteel wetenschappelijk onderzoek worden gedaan, maar wel op industriële schaal.”


Voor meer informatie:
www.uantwerpen.be/einstein-telescope
www.einsteintelescope.nl

Op de foto boven: conceptschets van de Einstein Telescope.
Deze laseropstelling bevindt zich 300 meter onder de oppervlakte en heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek met zijden van 10 km lang. In elke arm zullen 2 laserbundels heen en weer kaatsen.