Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

Onder de naam InnovOcean Campus betrekken het VLIZ en de Oostendse vestiging van het ILVO een nieuw gezamenlijk complex, om hierdoor een logische synergie te laten ontstaan.

Trefwoorden: #BEN, #Campus, #duurzaam, #E-peil, #ILVO, #InnovOcean, #Oostende, #VLIZ

Lees verder

research

( Foto: ILVO - © evr-architecten.be )

ENGINEERINGNET.BE - Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) is gericht op mariene en kustgebonden data, informatie en onderzoek. Het instituut is nu nog gehuisvest in gebouwen van de Vismijn (Wandelaarkaai) te Oostende, die een herbestemming krijgen.

De mariene wetenschapsafdeling van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) wordt in zijn gebouwen uit de jaren ’70 in de Ankerstraat te Oostende geconfronteerd met hoge energiefacturen, slijtage, vocht en onveilige werkomstandigheden.

De ILVO-onderzoekers beschikken over specifieke infrastructuur zoals fysico-chemische laboratoria en experimentele atelierruimte voor natte toepassingen, ofwel aquacultuur.

De gemeenschappelijke nieuwbouw wordt gevestigd op een braakliggend terrein naast het huidige ILVO gebouw. Algemene Bouw Maes realiseert de nieuwbouw. De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV coördineerde het gunningsproces.

Het bijzondere ontwerp, met onder meer een gevel van blauw glasmozaïek, maakt dat het gebouw een nieuwe ‘landmark’ in Oostende wordt. De InnovOcean Campus omvat onder andere kantoren, een congrescentrum, een zeebibliotheek, fysico-chemische laboratoria, laboratoria voor aquacultuur en een atelierruimte.

Het ontwerp stimuleert maximale samenwerking en kennisuitwisseling. Ook is het gebouw circulair en modulair opgevat en zijn de ruimtes opnieuw in te delen bij veranderende noden.

InnovOcean Campus is een compact BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal) met een E-peil van maximum 30. Ook andere aspecten van duurzaam bouwen, zoals onderhoudsarme en gezonde materialen, water(her)gebruik, integrale toegankelijkheid, daglicht en akoestisch comfort, worden toegepast. Dit wordt gemonitord via de nieuwe tool van de Vlaamse Overheid: de GRO-duurzaamheidsmeter.

Budget voor de nieuwbouw ligt op ongeveer 17 miljoen euro, excl. BTW. Het gebouw bestaat uit 7 bouwlagen en een technische verdieping van 8.000 m² vloeroppervlakte.

De opening van de InnovOcean Campus is gepland voor het voorjaar van 2022.