Global Sea Mineral Resources kiest voor verantwoord diepzeeonderzoek

Global Sea Mineral Resources (GSR) onderzoekt de ontginning van polymetallische knollen sinds 2012. Hiervoor werken ze samen met wetenschappers van verschillende universiteiten wereldwijd.

Trefwoorden: #CO2, #DEME, #diepzeeonderzoek, #Global Sea Mineral Resources, #GSR, #polymetallische knollen

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - GSR, een dochterbedrijf van DEME, steunt het voorstel om een netwerk van mariene reservaten op te richten van minstens 30% van de oceanen. Dit is reeds het geval in de zone waar het zelf onderzoek doet.

De International Seabed Authority (ISA) heeft sinds 2012 een oppervlakte van 1,44 miljoen km² voorzien als mariene reservaat. Dit komt neer op 35% van de Clarion Clipperton Zone waar de polymetallische knollen zich bevinden.

GSR was het eerste bedrijf dat zijn milieueffectenrapport voor een wetenschappelijk testpubliek heeft gepubliceerd in 2018. Ze zijn een samenwerking aangegaan met het onafhankelijke JPIO project, een consortium van wetenschappers uit negen Europese landen, om hun test onafhankelijk te monitoren.

Hiermee zet het de standaard voor de industrie. Een moratorium op diepzeemijnbouw leidt tot een stilstand van wetenschappelijk diepzeeonderzoek. Door meer onderzoek te doen, leren we wat we moeten beschermen.

De wetgeving voor de ontginning van knollen bevat hoge eisen op gebied van milieubescherming. Er kan dus geen ontginning plaatsvinden zonder een milieueffectenrapport dat de verschillende risico’s en opportuniteiten in kaart brengt. Het voorzorgsbeginsel is eveneens opgenomen in het wetgevend kader en vertaalt zich in hun stap-voor-stap aanpak.

Het bedrijf onderschrijft een verantwoordelijke ontginning van polymetallische knollen om de eenvoudige reden dat deze knollen multi-metaal zijn waardoor de CO2-uitstoot per kilogram ontgonnen metaal sterk daalt. Er bevinden zich namelijk vier metalen in de knollen: nikkel, koper, kobalt en mangaan.

Dit zijn nu net de metalen die we nodig hebben om de klimaatverandering aan te pakken. De rest van de knollen bestaan uit zand. Op land vind je deze metalen nooit samen, wat leidt tot de noodzakelijke ontginning van drie verschillende mijnen.

Volgens het IPCC-rapport moeten tegen 2075, 70-85% van onze energievoorziening komen uit hernieuwbare energie om het doel van 2.0°C te halen. Hiervoor moeten we de investeringen in hernieuwbare energie en opslag vervijfvoudigen.

Een zeer ambitieus doel dat onmogelijk kan worden gerealiseerd op basis van recyclage alleen, aangezien metalen tussen 10-30 jaar vastzitten in de infrastructuur vooraleer ze gerecycleerd kunnen worden.