Oplosmiddel creëert 2 halfgeleiders uit 1 polymeer

Een internationaal onderzoeksteam ontwikkelde een methode om twee halfgeleiders uit één polymeer te maken, door het oplosmiddel te veranderen waaruit de polymeerfilm gemaakt wordt.

Trefwoorden: #elektronen, #film, #halfgeleider, #IMO-IMOMEC, #oplosmiddel, #polymeer, #structuur, #TU Eindhoven, #UHasselt, #zonnecellen

Lees verder

research

( Foto: TU Eindhoven )

ENGINEERINGNET.BE - Sommige elektronen kunnen in geconjugeerde polymeren vrij bewegen. Dat geeft deze polymeren bijzondere elektronische en optische eigenschappen, die bovendien eenvoudig aan te passen zijn.

Geconjugeerde polymeren zijn bijvoorbeeld geschikt als halfgeleiders voor zonnecellen, doordat ze veel licht absorberen, en eenvoudig en goedkoop op een flexibele ondergrond zijn aan te brengen.

Dit gebeurt door het plaatsen van een laagje polymeeroplossing. De uiteindelijke structuur en eigenschappen van de polymeer worden mede bepaald door het oplosmiddel en het verdampen ervan.

Met de nieuwe methode is het mogelijk om twee vormen van één polymeer te maken, met heel verschillende halfgeleidende eigenschappen.

Dit door eenvoudig het oplosmiddel te veranderen, waaruit de polymeerfilm gemaakt wordt. De eigenschappen zijn aan te passen in de geaggregeerde of semi-kristallijne fases.

Deze nieuwe methode is ontwikkeld door Gaël Heintges (UHasselt, IMO-IMOMEC en TU Eindhoven) in een internationaal onderzoeksteam met andere collegae van de TU Eindhoven en partners uit Saudi-Arabië, China en Duitsland.

Zij verwachten dat hun vinding de aanloop is naar het maken van elektronica uit één basismateriaal, dat lokaal andere structurele en optische eigenschappen krijgt. Dit principe is gedemonstreerd door met hun methode een zonnecel en een transistor te maken.

Geheel nieuw is dit zogenaamde polymorfe gedrag niet, maar wel de grote mate waarin nu grip is gekregen op de vorming van twee varianten en hun eigenschappen.