Open IoT-platform moet Waals energienetwerk uitbalanceren

De Waalse energieverdeler ORES doet een beroep op het open IoT-platform MindSphere van Siemens voor haar E-Cloud-project in de economische zone ZAE in Doornik.

Trefwoorden: #IoT platform, #Mindshpere, #ORES, #Siemens

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE - Met behulp van dit platform zal ORES data van de lokale elektriciteitsbehoeften en productiestromen van hernieuwbare energie in realtime kunnen verzamelen en verwerken.

Het aan de netwerkklanten ter beschikking gestelde dashboard wordt ook aangevuld met een forecasting-module zodat de lokale bedrijven beter kunnen inspelen op het weer en de inconstante energieproductie. Dit moet leidden tot een betere uitbalancering van het Waalse energienetwerk.

In de context van de ecologische transitie wordt collectieve zelfconsumptie een belangrijke ontwikkeling op de energiemarkt. Het concept is gebaseerd op de mogelijkheid om in een bepaalde zone een gebruikersgemeenschap te voorzien van duurzame energie.

In dit kader werkt de Waalse energieverdeler sinds 2016 aan ‘E-Cloud’, een innovatief testproject in de bedrijfszone van Doornik Ouest (ZAE). Enerzijds is de opzet van ‘E-Cloud’ om de productiestromen van wind- en zonne-energie af te stemmen op de elektriciteitsbehoeften om zo de collectieve consumptie van de lokale bedrijven te optimaliseren.

Anderzijds wil men bedrijven aanmoedigen om zo veel en zo vaak mogelijk te kiezen voor lokale natuurlijke energiebronnen.