Belgisch Solar Team heeft nieuwste zonnewagen voorgesteld

Negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven hebben hun splinternieuwe zonnewagen voorgesteld. Deze werd in één jaar tijd ontworpen, geproduceerd en geassembleerd.

Trefwoorden: #Agoria Solar Team, #race, #zonne-energie, #zonnepanelen, #zonnewagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria Solar Team - © Geert Vanden Wijngaert )

ENGINEERINGNET.BE - De BluePoint is de achtste Belgische zonnewagen van het Agoria Solar Team en is ook meteen de meest aerodynamische wagen van België. Om de luchtweerstand zo laag te krijgen werd de vorm van de wagen zes maanden lang verbeterd.

Emmerick Vandervelpen, aerodynamisch ingenieur in het Agoria Solar Team: “We zijn trots op het resultaat dat we bereikt hebben. Tijdens de hele race van 3000 kilometer door Australië zal het verbruik van onze wagen volgens de berekeningen equivalent zijn aan 7 liter diesel.”

Buiten de verbeteringen op aerodynamisch vlak, zijn er ook enkele innovaties. Het is bijvoorbeeld de eerste keer dat de studenten het zonnepaneel zelf ontwikkelden. In het verleden kocht het Belgische Solar Team die altijd aan.

Door het paneel zelf te maken, heeft het team meer controle over het productieproces. Dit jaar selecteren ze zelf de geschikte zonnecellen, verbinden ze deze met elkaar en omhullen ze de cellen met een beschermende laag. De zonnecellen zijn enorm breekbaar waardoor dit een zeer moeilijk proces is.

Bij het ontwerp van de nieuwe zonnewagen zijn de ingenieursstudenten tot het uiterste gegaan. Met een oppervlakte van 2,6 m² is het zonnepaneel van de wagen even groot als dat van haar voorganger, de Punch 2.

Toch is de nieuwe wagen smaller waardoor de luchtweerstand lager is maar er ook minder plaats is voor de mechanische componenten. Zo is de ruimte tussen de wielen en de carrosserie van de wagen op bepaalde plaatsen slechts enkele millimeters. Ook de piloot heeft minder bewegingsruimte.

Op 13 oktober staat de Belgische zonnewagen aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge. Dit is het wereldkampioenschap voor zonnewagens waarin de BluePoint 3.021 kilometer dwars door de Australische woestijn zal rijden.