Proefproject met dynamische verlichting op Veurnse Suikersite

Netbedrijf Fluvius, de stad Veurne en WVI starten vanaf juli 2019 een proefproject waarmee ze de impact van openbare verlichting op de plaatselijke fauna onderzoeken.

Trefwoorden: #CO2, #fauna, #Fluvius, #LED, #lichtpunten, #SLIC-project, #Suikersite, #verlichting, #Veurne, #WVI

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluvius )

ENGINEERINGNET.BE - Fluvius beheert ongeveer 1,2 miljoen openbare lichtpunten in Vlaanderen, die soms staan opgesteld bij natuurgebieden.

Daar houdt de netbeheerder maximaal rekening met impact op dieren. Bijvoorbeeld door gebruik van amberkleurige ledverlichting, die het nachtleven van vleermuizen niet hindert.

Ook bij de Veurnse Suikersite hoort een ruim natuurgebied, ‘het Suikerwater’, een aaneengesloten cluster van waterbekkens, dijken en rietmoeras. Daar is de extra uitdaging om de natuur hand in hand te laten gaan met het nabijgelegen woonproject en bedrijventerrein.

De 3 partners werken nu samen aan de uitwerking van het ‘SLIC-project’ op de Suikersite. SLIC staat voor ‘Sustainable Light Concepts’, met als doel het energieverbruik en de CO2-uitstoot door openbare verlichting te verminderen met duurzame en slimme verlichtingstechnologie.

Om fiets- en wandelpaden zo duurzaam mogelijk te verlichten, werd ‘volgverlichting’ ontwikkeld: verlichting die standaard is gedimd of gedoofd, maar oplicht zodra de sensoren een voetganger of fietser detecteren.

Wanneer een fietspad door een natuurgebied loopt, is het nodig dat de lampen alleen oplichten bij mensen en niet bij bijvoorbeeld een watervogel, konijn of andere fauna. Dat zou het natuurlijke ritme van deze nachtdieren kunnen verstoren.

In de Brikkerijstraat, die dwars doorheen het natuurgebied Suikerwater loopt, komt nu een lichtmast met acht verschillende sensoren en een slimme camerabox. Daarbij wordt gevolgd welke sensor reageert op welke activiteit, zodat de juiste keuze is te maken wanneer dynamische verlichting op deze route wordt geïnstalleerd.

De verwachting is dat de onderzoeksresultaten helpen bij de verdere verfijning van diervriendelijke verlichting, ook in andere groene stukjes Vlaanderen.

Veurne wil ook alle andere lampen van haar openbaar verlichtingspark, goed voor 2.380 lichtpunten, verduurzamen. Hiermee zullen het verbruik en de factuur stevig zakken. Eind vorig jaar waren er slechts 66 armaturen uitgerust met dimbare ledlampen.