Geen CO2-uitstoot meer op Brussels Airport tegen 2050

Samen met 193 andere luchthaven ondertekent Brussels Airport de resolutie van luchthavenvereniging ACI Europe om geen CO2 meer uit te stoten, ten laatste in 2050.

Trefwoorden: #ACI Europe, #afvalbeheer, #Airport Carbon Accreditation, #Arnaud Feist, #Brussels Airport, #CO2, #douane, #elektrische bus, #energiezuinig, #Europa, #jobs, #luchthavens, #luchtvaartmaatschappijen, #NetZeroCarbon2050

Lees verder

Techniek

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - De resolutie van NetZeroCarbon2050 is een van de pijlers van de duurzaamheidsstrategie die ACI Europe voorstelde op het jaarlijkse congres, dat onlangs werd gehouden op Cyprus.

“Brussels Airport engageert zich al sinds 2011 om haar CO2-uitstoot sterk te verminderen. Sinds 2018 zijn we ook CO2-neutraal volgens het Airport Carbon Accreditation Program van ACI Europe”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

"We zijn ervan overtuigd dat een CO2-nuluitstoot haalbaar is voor de hele sector, dankzij research en innovatie, verdere eigen investeringen, kennisuitwisseling en partnerships."

Op dit moment zijn 43 Europese luchthavens effectief CO2-neutraal, in overeenstemming met de internationale norm van de Airport Carbon Accreditation.

Brussels Airport heeft binnen haar duurzaamheidsstrategie 5 werkvelden geïdentificeerd waarbinnen op korte termijn een grote vooruitgang geboekt kan worden.


Verschillende projecten werden al geïmplementeerd:

  • Afvalbeheer: 25 luchthavenpartners ondertekenden het Afvalcharter om het afvalvolume te verminderen en beter te sorteren en te recycleren.Verschillende partners, zoals douane en luchtvaartmaatschappijen, werken samen om de invoer van bushmeat tegen te gaan.
  • Grondgeluid en lokale luchtkwaliteit: 30 elektrische bussen vervangen dieselbussen op tarmac. Partners op Brussels Airport onderschrijven het principe van ‘collaborative environmental management’ om de milieu-impact van de luchtvaartactiviteiten te beperken.
  • Inclusie: Aviato, het nieuwe tewerkstellingsorgaan van Brussels Airport, werd opgericht. Gerichte opleidingstrajecten voor jobs op de luchthaven voor werklozen en andere geïnteresseerden zijn opgestart.
  • Duurzame infrastructuur: bouw van energiezuinige logistieke gebouwen op Brucargo West is gestart. Energiezuinige kazernes van de brandweer op Brussels Airport zijn in dienst genomen.
  • Mobiliteit: de Ringtrambus rijdt vanaf september op Brussels Airport; de zelfrijdende bus wordt volgend jaar getest op Brussels Airport.