29 afgestudeerden na traject duaal leren in technologie

De eerste lichting scholieren die in Vlaanderen het traject van duaal leren volgden in een technologische richting, kregen een award op het 'Pioneer Event' bij Agoria Vlaanderen.

Trefwoorden: #Agoria, #duaal leren, #elektromechanica, #technologie

Lees verder

Opleiding

ENGINEERINGNET.BE - In totaal 29 leerlingen uit alle Vlaamse provincies volgden de richtingen elektromechanische technieken duaal en lassen-constructie duaal. Hierbij werden de schoolbanken afgewisseld met leren in een bedrijf.

Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen: "Overheid, scholen en bedrijven moeten nog meer dan nu durven gaan voor duaal leren als ideale vorm voor de basisopleiding van jongeren en voor levenslang leren.

De financiële omkadering zit nog niet snor, de governance van duaal leren kan beter, de arbeidsorganisatie in scholen en bedrijven moet anders, rollen van leraren en mentoren veranderen en dat schrikt af, het imago van duaal leren moet verbeteren…"

Bij duaal leren gaat het niet om jongeren die schoolmoe zijn en dan maar gaan voor een combinatie van leren en werken om aan de leerplicht te voldoen. Het gaat hier om gemotiveerde jongeren, die bewust opteren voor een combinatie van leren op school en leren op een gesimuleerde of echte werkplek.

Demuynck: "Duaal leren is een antwoord op de uitdagingen waar we voor staan. De digitalisering en technologische evolutie maakt dat blijven leren op de werkplek voor iedereen een constante zal zijn tijdens de loopbaan.

Levenslang leren moet in ons DNA komen. Jongeren die in hun studietraject duaal hebben geleerd, hebben een stapje voor. Daarom willen wij van duaal leren het nieuwe normaal maken."


(bron en foto: Agoria)